Continu ontwikkelen versterken met UX

image design thinking.
Introductie

Continu ontwikkelen versterken met UX

De digitale markt verandert continu. Kansen, mogelijkheden en gevaren liggen overal. Het beste antwoord op deze veranderende markt is om mee te doen aan continu ontwikkelen en jezelf te blijven toetsen, zeker als digitaal bedrijf. Continu ontwikkelen lukt niet altijd, het probleem is “het probleem”: dat is vaak niet helder verwoord. Hoe kom je tot een goede probleemformulering, hoe kun je problemen vervolgens gestructureerd oplossen en hoe kom je tot een probleemoplossing?

Agile principes

Via Agile principes werken is een invulling om mee te doen aan continu ontwikkelen. Agile is een methode die goed werkt voor het produceren van oplossingen. Het is alleen niet een “one size fits all methode”, zelfs Agile heeft gebreken en is niet altijd dé manier om een vraag of probleem aan te pakken. Een nadeel van Agile is dat de analyse van het probleem vergeten wordt.

Probleemanalyse en probleemdefinitie

Het analyseren van een probleem is de eerste stap in de oplossing ervan. Hoewel het verleidelijk is om bij het oplossen van een probleem direct over een mogelijke oplossing na te denken, is het veel beter om eerst na te denken over het probleem op zich. Pas na een grondige probleemanalyse kun je de passende oplossing bedenken. Bij het creëren van software solutions is het niet anders. Een probleem volledig begrijpen is de eerste stap om een probleem te definiëren. Het definiëren van het probleem is het meest belangrijke gedeelte van de software development cycli. Als de requirements en parameters van het probleem duidelijk zijn, dan zijn de daadwerkelijke uitkomsten van het development proces meer in lijn met wat men verwacht eruit te kunnen halen.

Agile en UX

Continu ontwikkelen gaat er om, om steeds beter aan de wens van de klant te voldoen. Je kunt aan de wens van de klant voldoen door het probleem te analyseren. Als het probleem van de klant helder is kan worden bepaald of de, door de klant verwachte, uitkomsten worden behaald. Het samensmelten van Agile en UX is een oplossing om continu ontwikkelen te verbeteren. De samenvoeging zorgt voor het besteden van aandacht aan de probleemanalyse en probleemdefinitie, waarbij het probleem goed begrijpen alvorens je met de oplossing komt de centrale gedachte is.

Verkennen van het probleem net zo belangrijk als het oplossen ervan

De UCD-benadering (User Centered Design) is een methodiek voor het ontwikkelen van (efficiënte, intuïtieve en aantrekkelijke) interactieve producten waarbij de user experience van het eindproduct centraal staat. UCD in de vorm van UX kan de verwachtingen van de eindgebruiker over het product behalen en in sommige gevallen zelfs overtreffen. Net als in software solutions is de uitkomst van UX mede afhankelijk van de probleemanalyse en probleemdefinitie. UX is een manier om meer te doen dan symptoombestrijding. Niet alleen pleisters plakken, maar ook echt het probleem in kaart brengen en oplossen. UX is een vakgebied waar de gehele organisatie baat bij heeft, want het verkennen van het probleem is net zo belangrijk als het oplossen ervan.

Wil jij weten hoe Team Experience jouw organisatie kan helpen met de probleemanalyse en de probleemdefinitie. Hou onze blog in de gaten voor diepgang in UX of neem direct contact op met Lennert.

Dennis Nieuwenhuis.

Techniek en creativiteit als één geheel

Bij het bouwen van een app, website of applicatie komen veel aspecten kijken. Klantbeleving is een aspect dat tijdens het ontwikkelproces vaak te weinig aandacht krijgt of zelfs vergeten wordt. Ben jij er klaar voor om de experience van je klant centraal te stellen?

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

Ons doel is om mensen elke dag slimmer te maken. 

John van Beek

Word ook elke dag slimmer

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mag Iquality uw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over onze privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.