Composable DXP - een helder overzicht

Building up DXP.
Introductie

Inspelen op een continu veranderend IT-landschap

Een digitale ervaring heeft enorm veel invloed op hoe je klanten je merk, product of dienst beleven. Indirect bepalen ze daarmee de mate van succes voor jouw organisatie. Dat maakt het aanbieden van een optimale en persoonlijke ervaring des te belangrijker. Nieuwe mogelijkheden in technologie bieden jouw organisatie kansen om sneller in te spelen op de eisen van jouw klant. In deze blog vertellen we je meer over het Composable Digital Experience Platform, een aanpak om in de toekomst wendbaar te blijven.

Wat is een Composable Digital Experience Platform?

In het kort is een Composable Digital Experience Platform (DXP) een ecosysteem aan zelf samen te stellen geïntegreerde software om naadloze ervaringen op maat aan te bieden. Voor ieder specifiek doel kun je een optimale softwareoplossing uitkiezen wat voor jouw organisatie de best mogelijke oplossing biedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Content Management, Digital Asset Management, search, of analytics. We noemen dit ‘best-of-breed‘ oplossingen – software gericht op één bedrijfsproces. Een DXP biedt jou daarmee volledige vrijheid om zelf het platform samen te stellen.

Vaak bestaat de architectuur van een DXP uit op Software-as-a-Service (SaaS) gebaseerde systemen. Het grote voordeel daarvan is dat de verantwoordelijkheid van de beschikbaarheid, het functioneren, upgrades en meer bij de verschillende SaaS-leveranciers ligt. Zorgen rondom druk op het systeem worden daarmee weggenomen waardoor ontwikkelaars zich bezig kunnen houden met wat echt belangrijk is: het continu verbeteren van de klantervaring.

Modulair vs. monolitisch

In tegenstelling tot een composable DXP, waar je het gehele platform zelf kunt samenstellen, biedt een monolithisch platform een kant-en-klare alles-in-één suite. Dat betekent dat de suite een totaalpakket biedt met verschillende functies die elk een probleem oplossen. Wanneer je deze functies individueel gaat beoordelen, zul je snel zien dat de mogelijkheden beperkt zijn. Een best-of-breed oplossing focust zich daarentegen specifiek op één probleem, met een krachtig platform als gevolg.

 

Infographic; monolitisch vs. modulair.

De schaalbaarheid van een DXP

Een ander nadeel van een traditionele suite is de schaalbaarheid. Je kiest voor één softwareleverancier, één platform. Dat maakt het lastig om afzonderlijke onderdelen van het platform op te schalen. Hoewel dit in het verleden juist werd gezien als degelijk en stabiel, remt het momenteel groei en innovatie. Een composable DXP wordt daarentegen juist gebouwd om in te spelen op voortdurende evolutie. Oude systemen kunnen gemakkelijker vervangen worden en nieuwe systemen kunnen sneller worden toegevoegd. Steeds meer organisaties kiezen er daarom voor om hun digitale landschap op te bouwen vanuit de DXP-gedachte.

Samen stellen we jouw composable DXP samen

Om een unieke digitale ervaring te creëren heb je geen one-size-fits-all oplossing nodig. Je hebt een oplossing nodig die bij de ambities van jouw organisatie past en deze flexibiliteit je in de toekomst blijft bieden. We kijken graag samen met jou hoe we het digitale landschap bij jouw organisatie vorm kunnen geven. Neem contact met ons op en laten we kennismaken!

Collega Ronald Nieuwenhuis.

Hier was ik naar op zoek!

Maak kennis met Ronald

Ronald Nieuwenhuis is expert op het gebied van Digital Experience Platforms. Hij kan hier enthousiast over vertellen! Meer weten? Vraag het Ronald door op onderstaande knoppen te drukken.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

Ons doel is om mensen elke dag slimmer te maken. 

John van Beek

Word ook elke dag slimmer

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mag Iquality uw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over onze privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.