Succesvolle softwareontwikkeling workshops voor kinderen uitgevoerd!

image of colleague coding with children.
Introductie

Code Week 2021

14 Oktober was het zo ver, we gingen langs bij de Heuvelschool in Borculo. In het kader van de EU Code Week hebben wij 4 workshops gegeven. Het idee achter deze workshops is om programmeren zichtbaarder te maken. In deze blog lees je alles over de inhoud van de workshops en verschillende ervaringen van onze collega’s en de Heuvelschool.

De workshops

De workshops zijn gebaseerd op 4 aspecten binnen softwareontwikkeling; ontwerpen, programmeren, veiligheid en testen.

Workshop 1: het ontwerpen van een gebruikerservaring
Het ontwikkelen van software begint allemaal bij het ontwerpen van een gebruikerservaring (user experience). Onze collega Norman heeft een workshop in elkaar gezet waarbij de creativiteit van de kinderen echt werd geprikkeld. Aan de hand van een paar voorbeelden maakte de kinderen kennis met een niet goed werkend ontworpen object. De voorbeelden waren erg herkenbaar en ze konden goed benoemen wat er niet goed was aan deze beelden. Met dit in hun achterhoofd mochten de kinderen zelf aan de slag; ze gingen nadenken over het maken van een goed werkende app om niet meer te laat op school te komen en waarin al hun taakjes zoals; tandenpoetsen, aankleden, ontbijten, boterham smeren etc. afgevinkt konden worden. Dit deden ze door middel van een user interface te schetsen op papier. Norman vertelt: “Een jongen uit groep 7 was zo enthousiast dat hij aan me vroeg of hij de interface thuis mocht afmaken. Een paar leerlingen enthousiast maken over jouw vakgebied, daar doe je het voor!”

Workshop 2: een parcours programmeren met Robot Dash
Wanneer het ontwerpproces is afgerond komt het geheel bij een developer terecht om het ook daadwerkelijk te programmeren. Daarom gingen de kinderen bij Didi een parcours maken en samen doorlopen met Robot Dash. Robot Dash stimuleert al spelenderwijs vaardigheden als kritisch denken, plannen en probleemoplossend vermogen. Daarnaast kan Robot Dash ook dansen en zingen, wat natuurlijk in de smaak viel bij de kinderen. Het gaf Didi veel voldoening om kinderen te enthousiasmeren over programmeren.

Workshop 3: veiligheid; inbreken bij de bank van Elon Musk
Als software is ontwikkeld, moet het natuurlijk waterdicht zijn voor eventuele cyberaanvallen. Inbreken bij de bank van Elon Musk, dat mochten de kinderen proberen binnen een terminal omgeving onder begeleiding van Robin. Robin geeft aan dat hij het heel mooi vindt om te zien als de interesse van kinderen geprikkeld wordt en je kan zien dat ze enthousiast worden over een onderwerp. “Een nieuw perspectief of denkwijze ontdekken is altijd nuttig voor kinderen. Voor ons is het leuk om te zien als dit om ons vakgebied gaat,” aldus Robin. 

Workshop 4: het testen van Buggy Bird
En natuurlijk Buggy Bird, begeleid door Anna. Wanneer software ontwikkeld is, moet het natuurlijk altijd getest worden. In het spelletje Buggy Bird zaten een aantal opzettelijke fouten verwerkt. Anna geeft aan dat de kinderen heel erg graag de bugs wilden vinden en wat waren ze blij als dat ze lukte! Ze vertelt dat bij iedere gevonden bug hun zelfvertrouwen groeide!

Ervaring van de Heuvelschool

Wij vonden het een geslaagd bezoek en hebben met veel plezier de workshops gegeven, maar wat vond de heuvelschool ervan? De Heuvelschool vertelt:

“Iquality heeft vier enerverende, leerzame en afwisselende activiteiten verzorgd bij ons op school. De leerlingen, maar ook zeker de docenten, zijn zeer tevreden en enthousiast over datgene wat Iquality ons heeft geboden. Iquality heeft veel te bieden op het gebied van programmeren en brengen op deze wijze hun kennis over op de volgende generatie. Wij zien Iquality graag jaarlijks terugkeren in de EU Code Week.”

- H.W. Heuvelschool.

Onze motivatie om mee te doen

De EU Code Week is een burgerinitiatief om met programmeren en andere technische activiteiten creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerking van kinderen te stimuleren. Met onze ‘Get Smarter Every Day’ mentaliteit en MVO-doelstellingen dragen we hier graag een steentje aan bij.

Iquality heeft direct een uitnodiging gekregen om volgend jaar weer te komen. Wil jij dat we deze workshops ook bij jou komen verzorgen? Neem dan contact met ons op. 

Met dank aan: Robin Hermanussen, Stijn Vissers, Anna Sheretova, Norman Thomas, Didi Willems, John van Beek en Merel IJpelaar

Robin legt de Dash robot uit.

Wil jij ook met ons samenwerken?

Neem contact met ons op!

Wil jij samen met ons iets betekenen voor de maatschappij? Neem contact met ons op voor mogelijkheden tot een samenwerking.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

Ons doel is om mensen elke dag slimmer te maken. 

John van Beek

Word ook elke dag slimmer

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mag Iquality uw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over onze privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.