Optimalisatie voor analysemachines

Lab - Huvaros
Introductie

Een webapplicatie, wereldwijd door laboratoria te gebruiken

In ziekenhuislaboratoria voeren machines geautomatiseerde analyses uit. Aan de hand van de gemeten waarden kunnen er real-time berekeningen worden uitgevoerd om te zien of het analyseproces nog goed functioneert. Voor Huvaros ontwikkelde Iquality een webapplicatie waarmee laboratoria kunnen analyseren hoe ze hun geautomatiseerde analysemachine zo kunnen instellen dat deze snel een alarm geeft als er mogelijk iets mis is, maar niet onnodig vaak.

Betere instellingen voor analysemachines in laboratoria

Huvaros is een medische startup, opgericht door Huub van Rossum. Als klinisch chemicus is hij verantwoordelijk voor analysemachines die per dag geautomatiseerd duizenden analyses uitvoeren. Menselijke handen zijn daarbij nauwelijks meer nodig. Daarom is het belangrijk dat de machines alarm slaan als ze waarden meten die kunnen wijzen op technische problemen of fouten in de afname of voorbereiding. Hiervoor voeren de machines berekeningen uit op de eigen meetresultaten.

Precisie op maat

'Voor iedere analysemachine zijn de waarden waarop deze alarm moet slaan anders, legt Huub uit: “Het type onderzoek, soort ziekenhuis, periode in de week of het jaar, al dat soort factoren zijn van invloed op de mogelijke waarden van je metingen. Daarbij is het uiteraard belangrijk dat het alarm op tijd afgaat, zodat er geen analyses doorheen glippen waarmee iets niet goed is. Tegelijkertijd moet het alarm ook niet onnodig vaak afgaan, want dat betekent iedere keer weer opnieuw uitzoeken of er daadwerkelijk een probleem is. Een klein verschil in je instellingen kan dus een hoop extra werk betekenen.' 

Van trial-and-error naar simulatie

Op dit moment stellen laboratoria hun machines in via trial-and-error. Geeft een machine te veel onnodige alarmen, dan bedenken de laboranten welke instellingen beter voor die machine zouden kunnen zijn. Die voeren ze dan in en een week of maand later kijken ze of het alarm inderdaad minder vaak onnodig is afgegaan. Huub wilde deze methode verbeteren en bedacht een manier om simulaties uit te voeren op basis van de meetgegevens van een machine plus toegevoegde foute gegevens. De uitkomsten daarvan geven een waardevol inzicht in wat de meest geschikte instellingen zijn voor een machine binnen een bepaalde omgeving en type onderzoek.

Er zijn zoveel variabelen van invloed op de metingen. Daarom is het uiteraard belangrijk dat het alarm op tijd afgaat, als er iets mis is.

Drs. Huub van Rossum, Eigenaar Huvaros

Wereldwijd bruikbare webapplicatie

Huub van Rossum had zijn tool in eerste instantie vormgegeven in Excel, maar de mogelijkheden daarvan waren te beperkt. Daarom vroeg hij Iquality een webapplicatie te ontwikkelen. Huub: “Iquality heeft een webapplicatie gemaakt die binnen een paar minuten een paar duizend simulaties kan uitvoeren, allemaal op basis van meetgegevens die een machine zelf gegenereerd heeft. Aan de hand daarvan kan zeer nauwkeurig worden bepaald met welke instellingen zo’n machine op tijd alarm slaat, maar niet onnodig. Dit betekent uiteindelijk dat er per dag meer analyses met een gegarandeerde kwaliteit kunnen worden uitgevoerd.”

Met een vast budget aan de slag

Voor de ontwikkeling van de webapplicatie heeft Huub gekozen voor het concept Team as a Service (TaaS). Dit betekent dat het project is uitgevoerd met een multidisciplinair team dat schaalbaar werkt en in principe alles kan uitvoeren wat nodig is voor een klant. Bovendien zijn de leden van zo’n team goed op elkaar ingespeeld, waardoor ze extra efficiënt werken. Huub is erg tevreden over de aanpak: “Ik had een vast budget. Voor dat bedrag wilde ik een functionerende webapplicatie ontwikkelen die ook door andere laboratoria is te gebruiken. Dit betekent dat ik wel een aantal minimumeisen had, maar ook dat we veel details van tevoren open hebben gelaten. We zijn gewoon aan de slag gegaan en hebben per week gekeken wat we konden uitvoeren.”

Huvaros desktop
  • Huvaros professor kijkt naar scherm
  • Huvaros medische machine

Een goede start

De webapplicatie van Huvaros is in principe door alle laboratoria in de wereld te gebruiken. Van Rossum heeft de eerste licenties al verkocht. Als de belangstelling groot genoeg is, wil hij de webapplicatie verder ontwikkelen: “De simulatie werkt nu op basis van twee veelgebruikte algoritmes, maar er zijn ook analysemachines die nog andere algoritmes gebruiken. Die wil ik in de toekomst toevoegen. Net als extra paramaters voor de simulaties. Verder gaat het beheer van de gebruikers nu nog via Iquality. Als het aantal gebruikers toeneemt, is een speciale module daarvoor handiger.”

Machine Learning

Op het moment dat de webapplicatie van Huvaros meer gebruikers krijgt, kan ook het principe van machine learning interessant worden. Gebruikers zouden bijvoorbeeld kunnen zien welke keuzes andere gebruikers in soortgelijke situaties hebben gemaakt. Het concept hiervoor is al onderzocht tijdens een sessie van Iquality LABS waarbij specialisten van Iquality, Huub van Rossum en een student toegepaste wiskunde een dag lang de mogelijkheden van machine learning onderzochten voor de webapplicatie van Huvaros.

Contact

Ferdinand Heijl

Ferdinand is intensief betrokken geweest bij alle ontwikkelingen. Hij kan hier enthousiast over vertellen. Meer weten? Aarzel niet om direct contact op te nemen.
 

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

Ons doel is om mensen elke dag slimmer te maken. 

John van Beek

Word ook elke dag slimmer

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mag Iquality uw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over onze privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.