Heb jij nagedacht over jouw digitale toegankelijkheid?
Accessibility
Toegankelijkheid (ook wel Accessibility genoemd) zorgt ervoor dat websites en applicaties goed toegankelijk zijn voor iedere gebruiker, óók gebruikers met een stoornis.
De stoornissen die van invloed zijn op het ontwerpen en ontwikkelen van digitale oplossingen hebben betrekking op drie zintuigen: zicht, gehoor en aanraking. Ook kan het cognitieve vermogen om deze zintuigen te verwerken verhinderd zijn door een stoornis.
Hierom moet bij het creëren van een ontwerp, waar mogelijk en wanneer van toepassing, rekening gehouden worden met deze zintuigen. Deze zintuigen zorgen er namelijk voor dat een interactie met de digitale oplossing kan plaatsvinden. Een stoornis kan dus het gebruik van een applicatie of website negatief beïnvloeden, mits er met het ontwerpen van de digitale oplossing geen rekening mee gehouden is.
Uitsluiting tegengaan
Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst 8% van de mannen en 0,5% van de vrouwen kleurenblind is? Wanneer je geen rekening hiermee houdt, zorg je ervoor dat je potentieel een grote groep gebruikers eigenlijk al uit sluit. Door onder andere kleurcontrast en visuele hulpmiddelen, zoals iconen, toe te passen voor deze gebruikers, kan je ervoor zorgen dat deze uitsluiting niet plaatsvindt.
Ter illustratie is hierboven het voorbeeld van invulvelden gegeven. Links is voor mensen zonder visuele beperkingen al duidelijk door de kleurverschillen. Rechts is hoe iemand met deuteranopia, een vorm van kleurenblindheid, de invulvelden ziet. Door het kruisicoon is het ook voor iemand met deuteranopia duidelijk dat het e-mailadres niet correct is ingevuld.
UX-oplossingen bij toegankelijkheid
Ons UX-team houdt met het ontwerpen van digitale oplossingen altijd rekening met toegankelijkheid. Er wordt niet alleen rekening gehouden met kleurcontrast, dit is slechts één van de vele voorbeelden.
Typografie is onder andere ook een belangrijk aspect. Hierbij kun je denken aan tekstgrootte, helderheid, spatiëringen, afkapping van woorden en uitlijning van teksten om content voor gebruikers met bijvoorbeeld dyslexie leesbaarder te maken.
Daarnaast wordt bij het maken van een ontwerp soms gebruik gemaakt van een animatie om een interactie uit te lokken. Zo kun je een button laten oplichten of knipperen, zodat hierop gedrukt wordt. Echter, sta je er dan wel bij stil dat als deze button te vaak knippert het een epileptische aanval kan veroorzaken? Of dat deze animatie gebruikers met een concentratiestoornis kan afleiden?
Zo zijn er nog veel meer belemmeringen te benoemen die het gebruik van een applicatie of website kunnen verslechteren. UX is dus van groot belang om de toegankelijkheid voor iedere gebruiker te kunnen waarborgen en te zorgen voor een gebruiksvriendelijke digitale oplossing.
Heb jij al nagedacht over Accessibility?
Het W3C Consortium legt in hun Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1) de belangrijkste richtlijnen voor toegankelijke websites vast. Deze richtlijnen zijn te vinden op hun website.
Wil jij weten of jouw applicatie of website voldoet aan de voorwaarden van toegankelijkheid en wil je jouw toegankelijkheid verbeteren? Onze UX-specialisten helpen je hier graag bij!