Hoe kan jij de Oekraïense bevolking steunen?

Image of Ukraine colors heart
Introductie

Hoe jij kunt helpen

De nieuwsberichten over de oorlog in Oekraïne blijven de hele dag door opduiken. Aangrijpend, hartbrekend en erg verdrietig. Het leven van vele mensen is van de één op de andere dag volledig veranderd. Onze gedachten gaan uit naar ons development team in Oekraïne en de vele duizenden mensen die slachtoffer zijn geworden van deze oorlog.

Gelukkig zijn er goede doelen die we kunnen steunen zodat zij ter plekke hulp kunnen bieden aan slachtoffers. Naast het steunen van goede doelen via een financiële bijdrage zijn er ook lokale acties die worden georganiseerd, denk hierbij aan het collectief verzamelen van materiaal wat daarna weer wordt vervoerd naar de grens van Oekraïne. In dit artikel zetten we een aantal initiatieven op een rijtje.

Doneer aan Oekraïne

Ondanks de afstand, is er altijd iets wat we kunnen doen. Van kleine particuliere initiatieven, tot aan grote hulpacties van wereldwijd opererende organisaties: elke actie telt. Er zijn veel verschillende grootschalige goede doelen die zich inzetten voor mensen die op de vlucht zijn en bescherming zoeken in buurlanden. Vaak zijn zij in het gebied aanwezig om deze mensen direct noodhulp te bieden, denk hierbij aan onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Wil je financiële steun bieden aan een goed doel? Bekijk dan eens de 3 onderstaande opties:

  • Het Rode Kruis – Het Rode Kruis opent giro 5125 voor hulp in Oekraïne en de omliggende landen. Ze helpen getroffenen ter plaatse en mensen die op de vlucht slaan met voedsel, water, medische zorg en psychosociale hulp. 
  • Stichting Vluchteling – Stichting Vluchteling biedt noodhulp in crisissituaties en komt op voor vluchtelingen en ontheemden. Waar ook ter wereld. Met een donatie aan giro 999 draag je bij aan noodhulp voor vluchtelingen daar waar dit het hardst nodig is. 
  • Giro 555 – Giro 555 biedt hulp aan mensen die op de vlucht zijn met onderdak, water en eten. Ze werken aan sanitaire voorzieningen en leveren medicijnen. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden rondom noodonderwijs voor kinderen en psychosociale hulp. 

Doneer en help mee!

Samen staan we sterker dan alleen. Kom in actie en doneer aan een goed doel!

Materiaal doneren

Een andere manier om een helpende hand te bieden is door middel van het doneren van materiaal. Zo verzamelt de stichting ‘Oekraïners in Nederland’ verschillende materialen op verschillende locaties. Wil je weten wat zij precies verzamelen en waar je het kunt afgeven? Lees dit document en bekijk wat jij kan doen.

Andere initiatieven voor bijvoorbeeld het doneren van materiaal worden veelal lokaal georganiseerd. Bekijk daarom eens de website ‘indebuurt'. In een makkelijk overzicht geven ze per locatie aan wat jij kunt doen in jouw omgeving om een steentje bij te dragen.

Demonstreer

Laat je stem horen tijdens een demonstratie. Vele Oekraïners zijn op dit moment niet in de mogelijkheid om hun stem te laten horen, hoe mooi is het om steun te betuigen middels je eigen stem. Neem een kijkje op Facebook om te kijken of er in jouw omgeving een demonstratie wordt georganiseerd. Daarnaast heeft de stichting ‘Oekraïners in Nederland’ ook een overzicht voor grootschalige evenementen, houd het in de gaten!

Help mee!

We kunnen altijd wat doen en alle kleine beetjes helpen. Samen zijn we namelijk altijd sterker dan alleen.

Afbeelding Oekraïne vlag

We kunnen samen altijd iets doen!

Onze gedachten gaan uit naar ons development team in Oekraïne en de vele duizenden mensen die slachtoffer zijn geworden van deze oorlog.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

First you, then coding: wij ontwerpen, ontwikkelen, optimaliseren en ondersteunen digitale oplossingen voor jouw verhaal.

John van Beek

Laat hier je bericht achter

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mogen wij jouw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over ons privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.