Iquality bestaat 25 jaar!

Patrick, John en Patrik
Introductie

Deze maand vieren we ons 25-jarig jubileum

Zoals we eerder dit jaar hebben aangekondigd, bestaat Iquality deze maand officieel 25 jaar. We hebben een hele groei meegemaakt sinds de oprichting en dit is een mooi moment om daarbij stil te staan. Onze managing partners Patrick, Patrik en John vertellen graag over hoe zij de groei van Iquality hebben ervaren en hoe de toekomst eruitziet.

Iquality door de jaren heen

Ter ere van ons jubileum hebben we een tijdlijn opgezet met verschillende hoogtepunten van Iquality door de jaren heen.

Bekijk onze jubileumwebsite

Het ontstaan

In september 1994 zetten Patrick en John het bedrijf op vanuit hun studentenkamer in Eindhoven. “Tijdens mijn studie Bedrijfskundige Informatica had ik een bijbaantje waarbij ik al software ontwikkelde met DBase 4.”, vertelt Patrick over deze periode. “Dit deed ik voor een bedrijf dat software maakte voor makelaars en andere kleine en middelgrote bedrijven. Daar zag ik hoe het oprichten en runnen van een eigen bedrijf in elkaar stak. Kort hierna hadden John en ik ons ingeschreven bij de KvK.” Hierover geeft John aan: “Voor mij was het altijd al duidelijk dat Patrick een eigen bedrijf zou starten. Zelf was ik daar in het begin niet zo stellig van. Maar het duurde niet lang, voordat ik overtuigd was en dacht: dit gaat werken.”

John had toentertijd ook een eigen applicatie gemaakt voor een kinderopvang. Hierover vertelt Patrick: “John had een Clipper (DBase variant) applicatie gemaakt voor een kinderopvang. In die tijd werd Windows 3.0 gereleaset en wij wilden eigenlijk wel Windowsapplicaties gaan bouwen. Dit was toen innovatief. Met de 4GL Powerbuilder ontwikkelomgeving leek dat goed haalbaar en we besloten een standaardpakket voor de kinderopvang te gaan ontwikkelen.”

Na het bouwen van eigen applicaties tijdens en vlak na de studententijd, werd het tijd voor nieuwe uitdagingen. “We lieten ons als ontwikkelaars inhuren door andere bedrijven. Zo werkte John in het begin voor Bolton, het bedrijf dat onder andere bekend is van WC Eend.”, legt Patrick uit.

Toen - Patrick en John werken samen.

Patrik sloot zich aan bij John en Patrick

In deze periode begon ook Patrik van Gelder bij Iquality. “In oktober 1994 heb ik me aangesloten bij John en Patrick, waarmee ik mijn afstuderen kon combineren met de werkzaamheden bij Iquality.” vertelt hij. “In eerste instantie ben ik begonnen om te helpen met testen, documenteren en het maken van een handleiding voor het opvangpakket. In datzelfde jaar heb ik ook gedetacheerd gewerkt. Ik heb toen eigenhandig een managementinformatiesysteem ontworpen, gebouwd en getest voor het UMCU. Hier heb ik nog een aantal jaren gewerkt, ook later nog. Zo heb ik bijvoorbeeld een aantal jaren later als interim informatieanalist voor de afdeling P&O van het ziekenhuis gewerkt.”

 “Na Patrik sloten meer ontwikkelaars zich bij ons bedrijf aan. Deze ontwikkelaars detacheerden we dan weer naar andere organisaties.”, vertelt Patrick Joosten.

Patrik presenteert.

Van detachering naar direct met klanten werken

Op gegeven moment ontstond er binnen het bedrijf de wens om rechtstreeks of met minder schakels voor klanten te werken. “We besloten om ook reseller te worden van softwareoplossingen. We vonden dat dit een goede manier was om rechtstreeks met eindklanten zaken te kunnen doen. Dit is een aantal jaar best goed gegaan. Het daarnaast detacheren van mensen voor softwareontwikkeling bleek echter moeilijker.” geeft Patrick aan. John voegt daaraan toe: “Uiteindelijk zijn we ook weer gestopt met het resellen. We wilden toch meer unieke oplossingen maken en meer vrijheid nemen om verschil voor klanten te kunnen maken.”

Er werd gekeken naar verdere mogelijkheden om direct met eindklanten te werken. “Na verloop van tijd is het natuurlijk gelukt om zonder tussenschakels voor eindklanten te werken en hebben we steeds meer verantwoordelijkheid gekregen en genomen om solutions te bedenken, bouwen, beheren en verbeteren.” vertelt Patrick.

Patrik van Gelder ziet de groei ook terug in zijn verschillende rollen binnen de organisatie: “Toen ik bij Iquality (toen nog Sirius) begon, kreeg ik te maken met allerlei nieuwe zaken zoals relationele databases en SQL. Patrick en John hebben mij met een stoomcursus de beginselen hiervan bijgebracht.” Patrik pakte de nieuwe materie snel op en door de jaren heen heeft hij zich steeds verder ontwikkeld. Hij heeft applicaties mogen bouwen voor verschillende klanten zoals Epson, Nationaal Archief, Belastingdienst Douane en de Rabobank. “Door de jaren heen heb ik bij Iquality veel verschillende functies gehad. Ik begon als tester, software developer en functioneel ontwerper en naarmate Iquality groeide, veranderde ook mijn functie. Ik ben op gegeven moment projectleider geworden, waarna ik uiteindelijk steeds minder direct voor de klant ben gaan werken. Mijn rol veranderde in projectmanager, afdelingsmanager Support en Engineering en uiteindelijk (met de komst van onze teamaanpak) ben ik teamlead voor het operationele team geworden en ook bedrijfscoach. Voor sommige klanten en projecten ben ik alleen nog betrokken als consultant.” 

Iquality Multidisciplinaire Teams.

Iquality nu en in de toekomst

De groei die door de jaren heen gerealiseerd is, bleef zich voortzetten. Iquality groeide uit tot wat het bedrijf nu is: een volwaardig partner op het gebied van DevOps en UX, met drie kantoren op verschillende locaties en 55 werknemers.

Over de ontwikkelingen van Iquality vertelt Patrick Joosten: “De inhoud (techniek), vorm (detachering, project of TaaS) en omvang van de dienstverlening is steeds in verandering en het is een uitdaging om hierbij keuzes te maken die aansluiten bij de vraag in de markt.”

Ondanks alle veranderingen zit digitaal innoveren nog steeds in het DNA van Iquality. Over de ambities van Iquality vertelt Patrick Joosten dan ook: “Wat terugkomt is de ambitie om unieke softwareoplossingen te maken en daarbij het verschil te maken voor gebruikers. Nu hebben we bijvoorbeeld een aantal projecten lopen waarmee we dit proberen te bereiken, zoals: Igree, Duoloog en Yib Yib.”

Ook Patrik beaamt deze ambitie: “De ambitie is er nog steeds om unieke producten te ontwikkelen en iets te creëren wat echt van meerwaarde is. We willen graag met een team software ontwikkelen, ondersteunen en uitbouwen. Dat zit echt in ons DNA en dat is ook de drive waarmee je dingen doet.”

Iquality CUI event.

Duurzaam samenwerken en digitale innovatie

John ziet de toekomst als een mogelijkheid om digitale technologie in te zetten bij het verduurzamen van relaties met klanten, leveranciers, personeel en maatschappij. Hij vertelt: “De impact van digitale technologie wordt steeds groter, daarom willen we graag intensief samenwerken en waar mogelijk samen ondernemen. Het meest duurzaam is om elke dag van elkaar te leren, waar nodig te experimenteren en als mens en organisatie steeds meer bedreven te worden in het toepassen van digitale technologie. Dit doen we bijvoorbeeld ook door deel te nemen in startups en projecten.” 

Duurzaam samenwerken en digitale innovatie blijven belangrijke drijfveren voor de toekomst en bepalen in zekere zin ook de werkwijze van Iquality. Hierover vertelt John: “Wij kiezen voor andere samenwerkingsvormen. Wij werken met multidisciplinaire (UX-DEV-OPS) zelfsturende teams, die intensief samenwerken met klanten en partners. Onze teams groeien steeds meer naar een model wat gericht is op het gezamenlijk behalen van een bepaalde uitkomst. Het is onze uitdaging om onze teams steeds beter te maken en stevig te verbinden met de doelstellingen van onze opdrachtgevers.”

Bekijk onze reis door de jaren heen

Wil je ervaren hoe Iquality zich door de jaren heen heeft ontwikkeld van een studentenkamer startup naar een volwaardig digitaal partner met drie kantoorlocaties? Kijk dan eens op onze jubileumwebsite en ga mee in de reis van Iquality door de jaren heen!

Patrik, John en Patrik

Iquality bestaat 25 jaar!

Bekijk Iquality door de jaren heen

Ter ere van ons jubileum hebben we een tijdlijn opgezet met verschillende hoogtepunten van Iquality door de jaren heen. Bekijk deze tijdlijn op onze jubileumwebsite.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

First you, then coding: wij ontwerpen, ontwikkelen, optimaliseren en ondersteunen digitale oplossingen voor jouw verhaal.

John van Beek

Laat hier je bericht achter

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mogen wij jouw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over ons privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.