Terugblik op Sitecore SUGCON Europe 2016

Iquality aanwezig tijdens Sugcon 2016 Sitecore
Introductie

Terugblik op Sitecore SUGCON Europe 2016

De Sitecore User Group Conferentie van 2016 (SUGCON 2016) werd dit jaar in Kopenhagen gehouden. Samen met Remco van Toor was ik in de gelukkige omstandigheid om aan deze conferentie deel te mogen nemen. Bij deze een kort verslag.

Kopenhagen

Maandagochtend zijn we met een vroege vlucht vanaf Airport Eindhoven vertrokken naar Kopenhagen. Aangekomen in Kopenhagen nog snel even de metro gepakt naar het centrum om toch nog even wat van de stad te zien. Daarna snel met de metro naar het Bella Center voor de start van de conferentie.

Helaas hebben de onderhandelingen met het thuisfront over een iets langer verblijf niet het gewenste resultaat opgeleverd en heb ik verder geen tijd gehad om deze mooie stad verder te ontdekken.

Sugcon 2016

Dag 1

Na een prima verzorgde lunch stond dag 1 van de conferentie op punt van beginnen. Gelijk hoog bezoek want na een korte opening van CEO Michael Seifert was het tijd voor de eerste keynote door Lars Floe Nielsen, Sitecore CTO.

Zoals we inmiddels gewend zijn focust de keynote van Lars zich op nieuwe features die we kunnen verwachten in de komende versies (8.2 en 8.3) van Sitecore. Meest tot de verbeelding sprekende features zijn super snelle publicatie en een simpel upgrade proces (8.2) en een vervanging van de Web Forms For Marketers (WFFM) door een out-of-the-box form tool.

Na deze inspirerende keynote begonnen de inhoudelijke sessies. De eerste presentatie was van Kam Fygi, developer van Unicorn. Unicorn is een tool om Sitecore items te serializen en zodoende de mogelijkheid te bieden deze samen met code in te checken. Kam gaf een demonstratie van alle mogelijkheden die Unicorn biedt. Noemenswaardig is nog dat in versie 3.2 het mogelijk is om users en rollen te synchroniseren.

Na een korte sponsor track over uCommerce, door wie anders dan Soren Spelling Lund, begonnen de parallel sessies. Steeds was er sprake van 3 parallel sessies waaruit een keuze gemaakt kon worden. Zelf heb ik gekozen voor de volgende sessies:

  • Atomic design to the max
  • Content delivery networks with Sitecore
  • Building large scale Sitecore solutions

Atomic design to the max ging over het opsplitsen en het maken van renderings op "atom" niveau. Door voor deze opzet te kiezen is het mogelijk op micro niveau te A/B testen en te personaliseren.

Vervolgens de sessie over CDNs in combinatie met Sitecore. Hier werden de mogelijkheden voor het gebruik van content delivery networks in combinatie met Sitecore toegelicht. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk je media items te "hosten" in Azure.

De laatste, drukbezochte, parallel sessie ging over "Building large scale Sitecore solutions". Oftewel hoe kun je je Sitecore oplossing opschalen en wat zijn daar de voordelen van. Rode draad van het verhaal was: hoe kun je je Sitecore platform opschalen en zorgen dat er bij een deployment geen downtime is. Volgens Mike Edwards zou dit altijd het streven moeten zijn.

Na een korte sponsor track van Coveo, met een presentatie over de nieuwste versie waarbij machine learning centraal staat, was het tijd voor het avondprogramma. Een diner, uitreiking van de MVP- en hackathon awards en afsluitend een hilarische Sitecore quiz.

Dag 2

Na een goede nachtrust, in het hotel waar ook de conferentie plaats vond, was het tijd voor de tweede en tevens laatste dag. Waar er op dag 1 zo'n 300 bezoekers aanwezig waren, waren er nu zo'n 1000 Sitecore enthousiastelingen aanwezig. De reden was dat op deze tweede dag Sitecore digital marketing summit werd georganiseerd op dezelfde locatie.

De eerste sessie van de dag was een sessie over mobile analytics met xDB door Todd Mitchell,Technical Product Manager bij Sitecore. Hoewel de sessie wat uitgebreider en duidelijker had gemogen, was het zeer interessant om te zien welke ontwikkelingen er binnen Sitecore gaande zijn om mobile analytics op te slaan in xDB. In de basis komt het neer op het feit dat een tracker op een mobile device analytische gegevens wegschrijft in de local storage en deze synchroniseert met xDB.

Daarna was het weer tijd om een keuze te maken uit de diverse parallel sessies. Mijn keuze is daarbij gevallen op de volgende sessies:

  • Performance optimisation on the Sitecore platform
  • Bluetooth beacons, IOT and Sitecore personalisation
  • Practical Habitat: embrace the architecture

De performance optimisation was een goede sessie boordevol tips en ervaringen op het gebied van performance. Onder andere een mooi pleidooi en dito demo over het gebruik van dotTrace. Verder werd het statement gemaakt dat Sitecore caching een optimalisatie slag is maar het zou geen voorwaarde moeten zijn voor een goede performance.

Daarna was het de beurt aan Mike Robbins. Hij had een zeer tot de verbeelding sprekende presentatie over het gebruik van beacons in combinatie met xDB. Mike demonstreerde, aan de hand van een dierentuin voorbeeld, hoe met behulp van een beacon, data over bezoekers, in dit geval de bezochte dieren, toegevoegd kan worden aan een experience profile. Vervolgens kan deze dan gebruikt worden om bezoekers bijvoorbeeld gepersonaliseerde emails te sturen. In dezelfde sessie wist Mike het ook nog voor elkaar te krijgen om een souvenir shop app te demonstreren op basis van de bezochte dieren. De demo code is al beschikbaar op GitHub:

https://github.com/sobek85/SUGCONSitecoreBeacons

Daarna was het de beurt aan Anders Laub waarbij hij een presentatie gaf over "Architecture", "Methods" en "Tools". Aan bod kwamen Habitat, de standaard Sitecore architectuur boilerplate en de manier van werken bij Pentia, Sitecore partner en werkgever van Anders. Conclusie is dat je architectuur het meest stabiel is en de tools het minst.

Tussen deze parallel sessies door waren er nog enkele andere sessies. Zo sprak Kern Herskind over MVC. Eigenlijk een soort samenvatting c.q. opfris sessie over Sitecore MVC aangevuld met de laatste ontwikkelingen zoals support van Areas binnen Sitecore MVC.

Er was ook nog een erg interessante en goed voorbereide sessie over testen. In vogelvlucht kwamen de (unit)test mogelijkheden binnen Sitecore voorbij. De boodschap was, ondanks dat unit testen binnen Sitecore moeilijk kan zijn, er wel goede mogelijkheden beschikbaar zijn.

Last but not least was het podium voor Martina Wehlander om haar ervaringen te delen, opgedaan tijdens de ontwikkeling van doc.sitecore.net. In rap tempo volgden de slides elkaar op. Een leuke, luchtige en enthousiaste presentatie.

Conclusie

Van te voren was ik enigszins gereserveerd omdat er binnen het Sitecore platform de laatste tijd geen echte grote ontwikkelingen zijn geweest. Desondanks veel interessante, leuke en enthousiaste presentaties gezien met toch de nodige tips. Ook is voor mij maar weer eens gebleken hoe enthousiast de Sitecore community is en dat werkt aanstekelijk en het is erg leuk om daar onderdeel van uit te maken.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

Ons doel is om mensen elke dag slimmer te maken. 

John van Beek

Word ook elke dag slimmer

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mag Iquality uw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over onze privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.