Ontdek de waarde van de Metaverse voor fabrikanten: 'digital twins' en 'smart learnings'

A digital landscape.
Introductie

Het gebied verkennen

Het concept 'metaverse' bestaat al tientallen jaren, maar de recente technologische vooruitgangen heeft het dichter bij de realiteit gebracht. De metaverse verwijst naar een 3D ruimte die de fysieke en digitale wereld combineert om een nieuwe dimensie van interactie te creëren. Met de voortdurende evolutie en populariteit ervan is er een groot potentieel om verschillende industrieën, waaronder de productiesector, te transformeren. Dit artikel gaat dieper in op de impact van de huidige metaverse op fabrikanten, we bespreken verschillende cases en het belang van toekomstgerichte technologische fundamenten.

Een interview met Sulava en Iquality

Dit artikel is ontstaan uit een interview, met veel dank aan Aki Antman (medeoprichter en CEO van Sulava), Karoliina Partanen (Chief Future Scientist bij Sulava), Remco van Toor (Software Architect bij Iquality), en tenslotte John van Beek (CEO van Iquality).

Betreed de metaverse van vandaag

Vandaag lijkt de metaverse veel op hoe het internet er in de jaren negentig uitzag. Zoals Aki Antman, CEO van Sulava, zegt: "Op dit moment, aangezien de metaverse zich nog in een zeer vroeg stadium bevindt, heeft iedereen zijn eigen mening over wat het zal zijn en hoe het onze wereld zal veranderen, net zoals dat het geval was aan het begin van de opkomst van het internet. Mensen denken bij het woord metaverse vaak aan Second Life 2.0, VR of AR, maar dat is maar een klein deel van wat het is. Het is zoveel meer."

Remco van Toor, Software Architect bij Iquality vult aan: "Op dit moment zie ik het als een concept, niet als een product of platform. Een concept, waarbij de koplopers en producten die de grootste rol gaan spelen nog niet gedefinieerd zijn. Ook moeten de mogelijkheden van de metaverse nog ontdekt worden, waardoor experimenteren en ontdekken een noodzaak is. Net als in de begindagen van het internet."

"Toch kan het nu al een belangrijke impact hebben op de manier waarop we (op afstand) werken, samenwerken, leren en met elkaar omgaan. Neem als voorbeeld modehuizen als Gucci of Louis Vuitton: zij verkopen hun kleding al in de metaverse", zegt Aki. Fabrikanten kunnen virtuele fabrieken creëren, waardoor ze processen kunnen testen en optimaliseren en schade kunnen voorkomen. Dit kan leiden tot meer efficiëntie, hogere kwaliteit en lagere kosten. Daarnaast kan metaverse ook worden gebruikt om fabrieksmedewerkers in real time met elkaar in contact te brengen, niet alleen om de communicatie en samenwerking te verbeteren, maar ook om nieuw of jonger personeel op te leiden en te begeleiden. "Het enige wat ons tegenhoudt, is onze eigen verbeelding. De implementaties ervan zouden een nieuwe revolutie in de industrie kunnen veroorzaken", aldus Aki.

Het baanbrekende potentieel van digitale tweelingen

Digitale tweelingen, virtuele replica's van fysieke objecten, systemen of omgevingen die in de metaverse worden gecreëerd, zouden de industrie radicaal kunnen veranderen. Karoliina Partanen, Chief Future Scientist bij Sulava, legt uit: "Als voorbeeld: door gegevens van digitale tweelingen en internet der dingen (IoT) te gebruiken, kunnen we schade, een brand of een overval bij industrieën zoals een boerderij voorkomen. Dat kan een enorme impact hebben."

Sulava dollhouse view.

"Stel je voor: een fabrikant met een grote fabriek weet welke schade hij in de loop der jaren aan de fabriek kan oplopen. Bijvoorbeeld storingen in elektriciteitskasten die leiden tot brand. Door het plaatsen van verschillende IoT-sensoren worden risicofactoren als abnormale geluiden of verhoogde temperaturen vroegtijdig gesignaleerd."

"We hebben in Matterport, de digitale tweeling, een 3D-model van het terrein gemaakt om de risico's te communiceren naar, in dit geval, de fabrikant. Je kunt je voorstellen dat als er duizenden sensoren in een ruimte hangen, het voor een boer handig is om via zijn smartphone visueel te kunnen zien waar precies een risico bestaat."

Starten met Metaverse?

Of je nu meer wilt leren over digital twins of smart learnings, welke metaverse concepten nog meer bij jouw bedrijf passen of hoe je start met het moderniseren van jouw IT-landschap: onze multidisciplinaire teams helpen jou graag.

Laten we kennismaken
A digital twin of a farm.

"Omdat het 3D-model is ingebed in 'Azure Digital Twin', een Microsoft-product, kunnen IoT-gegevens aan het model worden toegevoegd, waardoor de fabrikant risico's op zijn smartphone kan bekijken en later kan zien wat de oorzaak is. Daarnaast kunnen ze verschillende scenario's testen, optimalisaties toepassen en geautomatiseerde workflows toevoegen. Op de lange termijn is dit een manier om winstgevender te zijn."

Het leren van de toekomst

Een ander groot potentieel is een geavanceerde benadering van onderwijs die, zoals Karoliina het zegt, zoveel synergieën zoekt op zoveel niveaus. Slim leren combineert virtual reality (VR), augmented reality (AR), AI en andere geavanceerde technologieën om realistische en boeiende leeromgevingen te creëren. Karoliina vertelt: "Deze evolutie van de metaverse binnen het onderwijs zal de manier waarop we arbeidskrachten inzetten en hoe traditionele industrieën aantrekkelijker kunnen worden voor jongeren volledig veranderen. Het zal de productiviteit verbeteren, de uitvaltijd verminderen, maar in het algemeen zal het de toekomstige beroepsbevolking transformeren."

Smart learning.

Ze legt uit dat 'smart training' fabrikanten in staat stelt om junioren of nieuwe medewerkers te betrekken bij ervaringsleren, in realtime samen te werken met anderen over de hele wereld en complexe concepten te verkennen. "We kunnen het werk dat senioren of experts in het veld doen vastleggen en alle intelligentie die fabrieken in de loop der tijd hebben opgebouwd in een video laten verzamelen. Bovendien kunnen we AI gebruiken om het materiaal te categoriseren of transcripties te maken en bepaalde delen te markeren. En dat alles zonder aparte animaties te maken of herhaaldelijke trainingssessies te organiseren," legt Karoliina uit. Remco vertelt: "De toekomstige generatie spreekt vloeiend 3D, geleerd in animaties of games. Het is hun tweede natuur, zo niet hun eerste."

"Wat nog spannender is, is dat medewerkers overal ter wereld kunnen leren en werken. Door een HoloLens of een andere XR-headset te gebruiken, is een collega met de hulp op afstand slechts een telefoontje verwijderd wanneer ze iets nodig zouden hebben van iemand op een andere locatie. Later kunnen deze gegevens worden toegevoegd aan de databank en Q&A", vertelt Karoliina.

"Ze kunnen zelfs simulaties draaien van de virtuele representatie van een productlijn binnen de metaverse, waardoor fabrikanten verschillende scenario's kunnen testen en mogelijke problemen kunnen identificeren nog voordat het in de fysieke wereld is gebouwd! Nogmaals, onze eigen verbeelding is wat ons ervan weerhoudt om complexe concepten te verkennen", vertelt Aki.

Hoe start je met metaverse?

Bovengenoemde voorbeelden hebben geleid tot het inzicht dat fabrikanten snel kunnen beginnen te bouwen met concepten van de metaverse door VR- en AR-technologieën in hun processen op te nemen. Om dit te bereiken hebben ze een solide basis nodig. Remco legt uit: "Om klaar te zijn voor de toekomst en een stap te zetten naar metaverse concepten is het essentieel om volledig digitaal te werken. Een bedrijf dat in de cloud werkt, profiteert van de nieuwste ontwikkelingen en updates zonder dat het zijn eigen hardware of software hoeft te upgraden. Cloud-gebaseerde platforms bieden meer flexibiliteit, wendbaarheid en schaalbaarheid dan on-premise systemen, waardoor het voor bedrijven gemakkelijker is om te experimenteren, te testen en te itereren terwijl ze metaverse mogelijkheden ontwikkelen en integreren."

De grootste valkuil ligt bij traditionele legacysystemen. Aki zegt: "Voor een nieuw en inventief bedrijf is het gemakkelijker om vanaf het begin de nieuwste technologieën te gebruiken. Om terug te komen op het internetvoorbeeld: het duurde veel langer voor legacy-bedrijven om het internet te gebruiken." Remco vult aan: "Daarom is het nu de tijd om verouderde systemen te moderniseren! Zodat je als bedrijf stappen vooruit kunt zetten in de digitale wereld en meegaat met de snel evoluerende technologie."

Het is tijd om verouderde systemen te moderniseren! Zodat je stappen vooruit kan zetten in de digitale wereld en bij kan blijven met de snel evoluerende technologie

Remco van Toor, Software Architect bij Iquality

Dromen waarmaken via de metaverse

Waar Aki hoopt dat de metaverse hem zal brengen? Hij zegt: "Ik zou van de metaverse houden, als ik daardoor in contact kon blijven met mijn kinderen. Zij gebruiken en leven al in de metaverse en in de virtuele wereld, dus ik raak niet verouderd. Daarnaast zou ik willen dat wij als bedrijf, samen met onze zusterbedrijven, profiteren van deze marktverandering en het potentieel daarvan. Maar vooral voor onze klanten."

Karoliina hoopt dan ook dat "het al mijn dromen kan vervullen die in het echte leven niet zijn uitgekomen", en Remco hoopt dat de metaverse net zo levensveranderend wordt als het internet in de loop der tijd is geworden.

Over Sulava

Met de hulp van Sulava kunnen hun klanten hun bedrijf aanpassen aan de eisen van de snel veranderende wereld. Zij nemen hun klanten mee naar de toekomst van hun bedrijf. Ze zijn een pionier op het gebied van Microsoft-cloudtechnologieën met uitgebreide en diepgaande ervaring in het introduceren van Microsoft-technologieën in het dagelijkse leven van werknemers en de bedrijfsvoering van bedrijven.

'Better connected' met Sulava en Iquality

Zowel Sulava als Iquality zijn onderdeel van de 'Neighborhood' Broad Horizon en zetten zich beide in voor bloeiende digitale innovatie. Samen openen we nieuwe kansen, versnellen we de impact en creëren we unieke oplossingen voor onze klanten.

Dit artikel is ontstaan uit een interview, met veel dank aan Aki Antman (medeoprichter en CEO van Sulava), Karoliina Partanen (Chief Future Scientist bij Sulava), Remco van Toor (Software Architect bij Iquality), en tenslotte John van Beek (CEO van Iquality).

Logo's Sulava en Iquality.
Remco van Toor.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Maak kennis met Remco van Toor

Om ervoor te zorgen dat ons IT-landschap klaar is voor de metaverse, moeten we nu actie ondernemen! Sulava en Iquality helpen je bij de eerste stappen die je moet zetten, maar ook bij vervolgstappen zoals een digital twin of smart learnings!

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

Ons doel is om mensen elke dag slimmer te maken. 

John van Beek

Word ook elke dag slimmer

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mag Iquality uw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over onze privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.