Duurzame Ontwikkelingsdoelen en Iquality

Iquality office.
Introductie

Terugblik 2021

Inmiddels zijn we 2022 gestart met nieuwe energie, maar we blikken nog even terug op 2021. Een veelbesproken onderwerp binnen Iquality waren de Sustainable Development Goals (SDGs) oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Bekijken wat 2021 ons nog meer bracht? Bekijk het hier.

We vinden het belangrijk om als organisatie bewust te zijn van de impact die we kunnen maken met technologie, maar ook hoe we verder een positieve bijdrage kunnen leveren aan mens, maatschappij en milieu.

Ons Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) team steekt maandelijks de koppen bij elkaar om nieuwe ideeën, voortgang en behaalde doelen te bespreken. We blijven elkaar enthousiasmeren omdat we ons sterk verbonden voelen met de onderwerpen die we op ons nemen.

Vormgeven aan duurzame ontwikkelingsdoelen

Vanuit onze ‘Get Smarter Every Day’ ambitie heeft Iquality als missie om elke dag slimmer te worden. We zijn daarom logischerwijs nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden binnen de IT. Daarmee weten we klanten optimaal te ondersteunen, zodat ze meegaan met de veranderingen die in de toekomst plaatsvinden. Deze mentaliteit is voor ons de basis om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen te verwezenlijken. Het is geen doel of middel, maar een voorwaarde om onze uitkomsten te realiseren. Naast het leveren van digitale oplossingen die verweven zijn met MVO hebben we, van de 17 doelen, 5 doelen uitgekozen waar we onze focus op leggen. Hoe hebben wij daar invulling aan gegeven? Dat lees je hier!

Duurzame ontwikkelingsdoelen 2021.

Doel 4: kwaliteitsonderwijs

Verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen.

Op dagelijkse basis houden we ons bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en ondersteunen van software, apps, mijn portals en sites vanuit de ambities van onze klanten. Over de jaren heen hebben we sterke teams opgebouwd die diepgaande kennis bezitten. Om doel 4 te realiseren dragen we deze kennis over aan anderen. In het kader van de EU Code Week 2021 hebben we 4 workshops samengesteld en uitgevoerd bij de Heuvelschool in Borculo. Met deze workshops willen we programmeren zichtbaarder maken en creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerking van kinderen stimuleren. 

Nieuwsgierig naar de inhoud van de workshops? Lees hier verder.

Naast het delen van kennis bij de toekomstige generatie, vinden we het ook belangrijk om de huidige generatie bewust te maken van de impact van technologie. Onze collega John van Beek geeft gastcolleges aan de informatica studenten bij Avans Hogeschool. Hij vertelt over de positieve impact- en mogelijke risico’s van technologische ontwikkelingen op duurzaamheid en de wereld om ons heen.

Onze plannen voor 2022? Die staan al klaar. We hebben de workshops dermate vormgegeven dat we ze ieder moment kunnen uitvoeren. Daarom gaan we wederom workshops verzorgen in de omgeving en aangezien technologie niet stil staat, blijft John vertellen over duurzaamheid in de IT aan de studenten van Avans Hogeschool.

 

afbeelding programmeren met kinderen workshop Robotdash.

Doel 5: gendergelijkheid

Bereik gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes.

“Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is niet alleen een mensenrecht, maar ook de basis voor een vreedzame, welvarende en duurzame wereld”, aldus de Verenigde Naties. In de praktijk komt het nog vaak voor dat vrouwen achtergesteld worden vergeleken met mannen. Het vijfde doel stelt dat in 2030 vrouwen en mannen ook in de praktijk gelijke rechten moeten hebben op faciliteiten als onderwijs, gezondheidszorg en werk. Ondanks dat de eerste programmeur ooit een vrouw was, in 1843 ontwierp Ada Lovelace een ‘machine’ die nu gezien wordt als het eerste computerprogramma, wordt de IT-branche snel bestempelt als ‘mannenwereld’. Als vertegenwoordiger van de IT-branche voelen we ons geroepen om aandacht te geven aan de man-vrouwverhouding binnen onze organisatie. Zo gebruiken we bijvoorbeeld bij het werven van nieuwe collega’s niet alleen mannelijk gecodeerde woorden, maar ook vrouwelijke gecodeerde woorden. Zo tackelen we ongelijkheid in een vroeg stadium.

Doel 8: Waardig werk en economische groei

Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen.

Passende kansen of gelijke kansen? Wij richten ons op het eerste. We vinden het cruciaal om om te kijken naar elkaar ongeacht de plek die iemand heeft op de maatschappelijke ladder. Dit houdt in dat we maatwerk leveren en onszelf afvragen of we daadwerkelijk iedereen passende kansen bieden, in plaats van blindelings dezelfde kansen bieden. 

In 2021 zijn we via het Social Return programma van ITvitae gestart om passende kansen te bieden aan ICT-talenten met een autisme profiel. Mensen met een autisme profiel hebben vaak oog voor detail, perfectionistisch en zijn extreem analytisch. Kwaliteiten die binnen de IT zeer gewaardeerd worden!

Doel 10: ongelijkheid verminderen

Dring ongelijkheid in en tussen landen terug.

Ook binnen digitale oplossingen is het helaas mogelijk om gebruikers buiten te sluiten. Binnen Iquality ontwikkelen we websites en applicaties zo, dat niemand wordt uitgesloten, ongeacht de vaardigheden van de gebruiker. Wanneer dit niet gebeurt, en websites, applicaties, technologieën of tools zijn slecht ontworpen of gerealiseerd, creëert het barrières voor de gebruiker. Het is essentieel om bewust te blijven van de digitale toegankelijkheid en om als organisatie dit universeel toe te passen.

MVO lid Ruben volgt alle innovatieve ontwikkelingen op de voet en deelt deze kennis vervolgens met alle collega’s. Ruben vertelt: “vanuit mijn functie als Front-end Developer ben ik dagelijks bezig om software, applicaties en tools zo te realiseren dat deze toegankelijk zijn voor alle eindgebruikers. Ik vind het interessant om nieuwe ontwikkelingen te onderzoeken en bevindingen te delen met mijn collega’s. Daarbij geeft het mijn dagelijkse werkzaamheden extra diepgang en diversiteit omdat ik meedenk over het beleid op verschillende MVO gerelateerde onderwerpen.”

Doel 13: Klimaatactie

Neem dringend actie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden.

We gaan nog niets bekendmaken over onze plannen voor doel 13! Een ding is zeker, dit doel krijgt een staartje in 2022 en daar worden we ontzettend blij van. Houdt onze sociale mediakanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van onze acties in 2022!

 

We blijven nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarom zetten we natuurlijk onze plannen voort in 2022!

contact foto Rob.

Meer weten over MVO en Iquality?

Neem contact op met Rob

Merel is lid van ons MVO-team, zij helpt je graag met al je vragen rondom dit onderwerp.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

First you, then coding: wij ontwerpen, ontwikkelen, optimaliseren en ondersteunen digitale oplossingen voor jouw verhaal.

John van Beek

Laat hier je bericht achter

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mogen wij jouw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over ons privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.