Het ontwikkelen van software is 'starting up a new company'

Softwareontwikkeling is net 'starting up a new company' Iquality
Introductie

Wat bepaalt succes?

Bij het ontwikkelen van software wordt al snel gesproken over wat er moet komen, hoe dat eruit moet komen te zien en hoe dit tot stand gebracht moet worden. Allemaal erg belangrijk, maar wat maakt de ene applicatie of app nu succesvoller dan de andere? 

Succesvolle applicaties

Er worden zeer succesvolle applicaties ontwikkelt, waarbij je wat betreft architectuur en state of the art technology je vraagtekens kunt zetten. Daarnaast bestaan er ook niet succesvolle applicaties, met een uitdagende user interactie en een architectuur om je vingers bij af te likken. Waarom is dat zo? Waarom verkoopt die ene winkel waar alles toeval lijkt beter dan die winkel waar alles klopt?

Ik geloof dat het tot zekere hoogte niet uitmaakt wat een applicatie kan. Het gaat erom of stakeholders en gebruikers geloven in het concept. Ik geloof dat het gaat om stakeholder value!

John van Beek, Managing Partner en Solution Manager bij Iquality

Het Iquality stakeholder model

Het diagram biedt jou de mogelijkheid om je stakeholders te identificeren. Daarnaast gaat het om bewustwording met wie je allemaal te maken hebt en inzicht in welke mate de stakeholders macht of invloed hebben op je organisatie. Hou het in eerste instantie eenvoudig, maar denk er wel goed over na.

Download hier

Omgaan met onzekerheid

Het opstarten van een nieuw bedrijf gaat gepaard met grote onzekerheden. Er is een idee, een visie een geloof, maar dat brengt nog geen zwarte cijfers. Een nieuw bedrijf moet een antwoord vinden op de vraag wie nu precies haar klanten zijn en op welke manier het in staat is om waarde te leveren.

Voor maatwerk, software producties, apps, websites of webapplicatie geldt hetzelfde. Een globaal, functioneel en technisch ontwerp nemen hoogstens de vraag weg over wat er gemaakt moet worden. Maar in de meeste gevallen is het gebaseerd op aannames en wordt de vraag hoe het stakeholder value gaat opleveren niet beantwoord. Requirements dan? Meestal niet. Toch is dit essentieel. Ook tijdens de levensfase van een applicatie is het meten van stakeholder value essentieel.

Dit vraagt om een aanpak waarbij stakeholders meer centraal staan, waarbij meer vanuit context gedacht wordt en aannames benoemd worden en zo snel mogelijk getest worden. Kent u de stakeholders van uw applicaties en kunt u de value aantoonbaar maken?

Met één geruststellende gedachten wil ik afsluiten; ook wij, managers en ICT’ers, zijn stakeholders!

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

First you, then coding: wij ontwerpen, ontwikkelen, optimaliseren en ondersteunen digitale oplossingen voor jouw verhaal.

John van Beek

Laat hier je bericht achter

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mogen wij jouw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over ons privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.