Sugcon 2023

Sucgon 2023 decor.
Introductie

De Sitecore User Group Conference (SUGCON) - Europa 2023

SUGCON 2023 werd gehouden op 23-24 maart in het mooie en zonnige Malaga in Spanje. Vanuit het oogpunt van ontwikkelaars is SUGCON hét evenement van het jaar. Er vinden veel technisch gerichte sessies plaats waarbij je de mogelijkheid hebt om de grootheden uit de Sitecore-wereld te ontmoeten en met hen in contact te komen. De hele dag vonden er algemene sessies plaats en parallel aan deze sessies vonden er break-out sessies plaats. De break-out sessies waren verdeeld in drie specifieke tracks; XM Cloud, het pad naar composable en het marketing track. De moeilijkste keuzen was om een keuze te maken tussen al deze sessies, ze zijn allemaal verhelderend en verrijkend! In deze blog neem ik je mee door mijn twee inspirerende dagen. 

Dag 1 - opening keynote door Steve Tzikakis (Sitecore CEO) en Dave O'Flanagan (Sitecore's Chief Product Officer)

De eerste dag kon van start gaan. We werden hartelijk verwelkomd door Dave en Steve (virtueel), ze waren blij om alle enthousiaste gezichten in de zaal te zien. Steve vertelde dat Sitecore dankzij het Sitecore team- en community 2 tot 3 keer zo groot is geworden in vergelijking met hun concurrenten. Er zijn ongeveer 40.000 actieve Sitecore-ontwikkelaars en hij ziet dat aantal de komende jaren oplopen tot 100.000. Helaas had Dave geen nieuw product om te laten zien, maar hij zei dat Sitecore voorloopt op de markt met de lancering van alle producten die ze de afgelopen 2 jaar hebben gelanceerd. De markt is nog steeds bezig met een inhaalslag. Hij vertelde dat ze hun SaaS-aanbod hebben gegroepeerd in 3 -/modellen-:

 • Content Cloud zal zich richten op content en zal bestaan uit de volgende producten; Content Hub, Content Hub One en XM Cloud.
 • Engagement Cloud heeft de producten CDP en Personalize, Send, Search en Connect.
 • Commerce Cloud beschikt over OrderCloud en Discover.

Hij nam de producten één voor één door en gaf een korte introductie van wat ze te bieden hebben. Het was goed om hem te horen zeggen dat ze de producten wel konden lanceren, maar niet goed in de markt konden neerzetten. Er is een kloof tussen de geschatte waarde en de werkelijke waarde van de producten. Ze zijn bezig deze kloof te overbruggen door het vastleggen van betere documentatie, het toevoegen van use cases en bedrijfsscenario's te maken om meer overtuigende verhalen te creëren voor een betere adoptie.

Verder waren er enkele belangrijke aankondigingen:

 • Sitecore XP gaat door en versie 10.4 is in ontwikkeling (komt binnenkort uit).
 • Content Hub 4.3 komt binnenkort uit en is de nieuwste versie.
 • Sitecore richt zich op het bouwen van diepe connectoren om de verschillende SaaS-producten te verbinden.
 • Formulieren voor XM Cloud zijn in ontwikkeling en komen binnenkort uit.
 • Ze bouwen een developer experience voor XM Cloud om de productiviteit en een betere adoptie te versnellen.

Sugcon presentation.

Breakout sessie 1: 'Living on the edge' Vercel en Next.js

In de volgende sessie, gegeven door Javi Velasco (Tech Lead bij Vercel), besprak hij het belang van snelle, dynamische en flexibele websites om te voldoen aan de verwachtingen van moderne klanten. Hij besprak studies die aantonen dat zelfs een fractie van een seconde de conversieratio aanzienlijk kan beïnvloeden en dat klanten gepersonaliseerde interacties verwachten. Hij besprak verder de uitdaging om aan deze verwachtingen te voldoen wanneer bedrijven worden beperkt door voorgaande technologische beslissingen. Hij suggereert dat bedrijven met nieuwere en composable technologieën geen compromissen hoeven te sluiten en een snelle, dynamische en flexibele website kunnen hebben zonder dat dit ten koste gaat van de flexibiliteit van het team of aanzienlijke infrastructuurkosten. Hij introduceert Vercel, een bedrijf dat serverless front-end infrastructuur aanbiedt en dat ontwikkelaars tools biedt om snel en efficiënt dynamische webapplicaties te bouwen. Hij belicht de populariteit van Next.js, Vercel's React-framework, dat data fetching, beeldoptimalisatie en andere functies biedt om ontwikkelaars te helpen snelle, dynamische en flexibele webapplicaties te maken.

Breakout-sessie 2: Succesverhalen over search

Sean (Hoofd Sitecore Ontwikkeling bij Sagittarius) en Peter (Vice President bij SearchStax) bespraken de uitdagingen van het creëren van een search oplossing die voldoet aan de uiteenlopende eisen van klanten uit verschillende branches. Bijvoorbeeld, de belangrijkste vereisten voor een E-commerce site verschillen van die van een educatieve site. Zij benadrukten dat consistentie, efficiëntie, back-ups, disaster recovery en schaalbaarheid de belangrijkste uitdagingen zijn bij het opzetten van een beheerder voor search. De SearchStax oplossing is een cloud-based SaaS product dat volledig schaalbaar is, een enkele klant admin post heeft en gemakkelijk is om mee te werken. Pete besprak het product SearchStax Studio dat zorgt voor gepersonaliseerde zoekervaringen op websites. Search Studio maakt fine-tuning van zoekresultaten mogelijk om ervoor te zorgen dat eindgebruikers zeer gepersonaliseerde en relevante zoekresultaten ontvangen.

Sugcon presentation.

Breakout sessie 3: Sneller websites bouwen met Headless SXA en XM Cloud

Deze sessie van Martin (Sitecore Solution Architect bij Perficient) behandelde hij alles over XM Cloud. Hij sprak onder andere over de voordelen, beperkingen, updates, upgrades, Sitecore Pages, Sitecore Portal en het abonnementsprijsmodel.De beperkingen waren onder andere:

 • geen headless forms;
 • limiet van 50MB per media library item in Experience Edge;
 • noodzaak voor externe zoekimplementatie;
 • vijf regio's die momenteel ondersteund worden;
 • meer handmatig werk nodig om gated content op de website te bouwen.

De voordelen waren onder andere:

 • er zijn geen Sitecore-upgrades nodig;
 • een is een opgefriste tech stack;
 • eenvoudigere adoptie van veranderingen;
 • gemakkelijker voor front-end ontwikkelaars.

Hij behandelde webhooks, Experience Edge en lokale ontwikkeling met containers. Zoals eerder vermeld, behandelde hij in deze sessie alles wat er te weten valt over XM Cloud vanuit een beginnersstandpunt, het wat, waarom en hoe van XM Cloud met ook goede tips. Helaas kon hij door tijdgebrek geen demo geven.

Breakout sessie 4: Sitecore hacken met Thomas Stern

Thomas (architect bij Pentia) sprak over beveiliging, kwetsbaarheden en CVE's (Common Vulnerabilities and Exposures). De sessie was hands-on, waarbij hij liet zien hoe je kan inbreken in een server met behulp van one-liner PowerShell-scripts die vanuit Sitecore of op afstand werden uitgevoerd. Een belangrijk punt dat hij noemde was dat zelfs CVE's met een lage score een kritieke kwetsbaarheid kunnen zijn, dus we moeten niet alleen afgaan op de score. De scripts werden uitgevoerd in een Sitecore-instantie waar de Security Hardening Guide was toegepast, waaruit bleek dat op een gangbare wijze ingerichte Sitecore omgeving mogelijk niet altijd veilig is. De sessie was een eyeopener over hoe gemakkelijk het kan zijn om in te breken in systemen, zelfs met alle veiligheidscontroles.

Roy Vousten (Software Engineer bij Iquality) zegt: "in deze sessie was het erg interessant om te zien dat een up-to-date Sitecore instance, met alle aanbevolen security patches, toch relatief eenvoudig (door gebruik te maken van off the shelf oplossingen) kwetsbaar kan zijn voor RCE (Remote Code Execution), om dit te demonstreren opende hij de bekende "Windows Calculator" op het doelsysteem onder de "System" gebruiker. Dit zou ook gebruikt kunnen worden voor meer kwaadaardige acties. Beveiliging in een composable architectuur wordt steeds belangrijker omdat er meer 'entry points' en een meer diverse lijst van technologieën zijn en moet worden geïntegreerd in de DevOps-loop."

Breakout sessie 5: Een aangepaste module maken voor Sitecore XM Cloud

Ruud (technisch directeur bij Human Digital) liet drie mogelijke manieren zien waarop men een aangepaste module voor XM Cloud kan maken:

 • een aangepast package maken;
 • een aangepaste Docker/container image maken;
 • een Nuget package maken.

Verder toonde hij ons implementaties voor elk van deze manieren en hoe de eerste twee methoden niet bruikbaar waren voor XM Cloud. Tijdens deze sessie maakte Ruud duidelijk hoe aangepaste modules kunnen worden toegevoegd aan XM Cloud-implementaties. Hij had ook een geweldige tip over het hebben van een leeg project specifiek voor het implementeren van aangepaste configuratiebestanden en instellingen.

Gemeenschap, mentorschap, prijsuitreiking en speciale verschijning

Voor dag één kwam er een einde aan de technische sessies. Het was tijd voor een sessie over de Sitecore Community en mentorship door Jacqueline Baxter (Senior Digital Strategist bij Sitecore) en Nicole Montero (Community Marketing Specialist bij Sitecore). Zij bespraken het belang van de Sitecore Community en de manier waarop deze in de loop der jaren is gegroeid. Ook spraken ze over het Sitecore Mentorship programma, dat vorig jaar is gestart en de manier waarop een bestaande Sitecore MVP een mentor kan worden voor een aspirant Sitecore MVP mentee om hen te helpen hun kennis bij te dragen en te verspreiden. Helaas konden de Sitecore MVP awards niet worden uitgedeeld vanwege een logistiek probleem. Er was een speciaal optreden van Rodrigo Peplau (Country Head bij Arke) en Sebastian Winter (Senior Solution Architect bij Sitecore). Ze rockten op het podium en zongen liedjes met teksten die waren omgezet in Sitecore-gerelateerde termen. Het was een mooie afsluiting van een bewogen dag voor mij.

Dag 2 - Content Hub ONE Insights met Ezgi Göçücü en Hande Bodart

Op dag 2 begonnen we met een zeer informatieve sessie over Content Hub ONE. Ergi (Principal Product Manager bij Sitecore) en Hande (Senior Product Owner bij Sitecore) bespraken de verbeteringen die in de volgende releases van Content Hub ONE komen, zoals het in bulk bewerken, publiceren en verwijderen van media-items, data uit een tenant halen en naar een andere tenant pushen met behulp van Sitecore CLI en het on the fly creëren van referentie-items. Een belangrijke functie die werd besproken was de mogelijkheid om een preview van de content van een website te bekijken, wat momenteel niet mogelijk is. Het door Dave genoemde punt van de kloof tussen de werkelijke waarde van het product, in dit geval Content Hub ONE, en de waarde de men waarneemt kwam ter sprake. Sitecore werkt aan de documentatie en marketing om deze kloof te overbruggen en een betere adoptie te krijgen.

Sugcon presentation.

Breakout sessie 1: Migreren van geavanceerde Sitecore-implementaties naar XM Cloud

Rob (Technisch Directeur bij IO) besprak de uitdagingen en oplossingen van het migreren van een geavanceerde Sitecore XP oplossing naar XM Cloud - en deelde tips over manieren om lokaal te werken. Ik vond deze sessie erg nuttig, door de complexiteit van het migratieproces splitst hij het op in vier grote stappen:

 1. Beoordeling – Gap-analyse, inventarisatie van wat we nodig hebben, uitsplitsing van maatwerk.
 2. Voorbereiding – Huidige architectuur transformeren, bedrijfslogica verplaatsen naar een composable product.
 3. Rework front-end – verwijderen van maatwerk, aangepaste content resolvers, het gebruik van GraphQL en het creëren van nieuwe renderings indien nodig. Zelfs het introduceren van een nieuw framework indien nodig.
 4. Migratie – Het opzetten van de nieuwe oplossing op basis van XM Cloud Foundation Head en het uitvoeren van het daadwerkelijke migratieproces.

Breakout sessie 2: Headless Rendering 101 met Mike Edwards

Mike (technisch directeur bij Konabos) legde de nieuwste concepten uit en de opties die beschikbaar zijn bij het bouwen van een rendering in de headless composable wereld. Enkele van de concepten die hij noemde waren Static Site Generation (SSG), Server-Side Renderings (SSR), Increment Static Regeneration (ISR), Partial Hydration, Progressive Hydration en Island Architecture. Hij sprak ook over de term "uncanny valley", in feite een laadtoestand van een pagina waarbij de pagina zichtbaar is maar nog niet volledig geladen. Een gebruiker heeft geen toegang tot de interactieve elementen van de pagina.

Johann Mey (Front-end Developer bij Iquality) vertelt over deze sessie: "Het was erg interessant om te ontdekken dat er zoveel verschillende technieken zijn om te overwegen bij de beslissing hoe je je website rendert, veel daarvan heb ik nog nooit gehoord of overwogen. Hij verwees ook naar een onderzoek waarin werd vastgesteld dat een toename van de laadtijd met 0,1 seconde kan leiden tot een toename van 8% in ecommerce conversies, terwijl het ook een grote invloed heeft op de klanttevredenheid bij het gebruik van je website. Dit deed me beseffen hoe belangrijk het is om alle mogelijkheden te onderzoeken om de laadtijden van de websites waaraan ik werk te verhogen."

Sugcon presentation.

3 korte maar diepgaande sessies van 15 minuten

Minisessie 1: Headless met Chris Sulham.
In deze korte sessie presenteerde Chris (Solution Architect bij Velir) een use case over hoe zij uit de verschillende beschikbare opties Next.Js kozen als hun go to front-end framework voor hun Sitecore JSS projecten. De complexiteit die komt kijken bij Typescript zorgt ervoor dat zowel front-enders als backenders er niet graag mee werken. Front-enders houden er niet van omdat het typesafe is en backenders niet omdat het JavaScript is. Hij vertelde ook hoe de keuze voor Vercel hun implementatie vergemakkelijkte.

Mini sessie 2: Monitoring van uw Sitecore Content Hub oplossing met behulp van APM tools met Timothy Marsh.
Timothy (Solution Architect bij EPAM) vergeleek de verschillen tussen SaaS en Non-SaaS producten en hoe een monitoring tool in een SaaS product zoals Sitecore Content Hub te integreren. Hij deelde in detail de stappen die nodig zijn om Application Insights te integreren in Content Hub met behulp van Google Tag Manager.

Mini sessie 3: What is Flexibility Over Features Philosophy in Sitecore OrderCloud Architecture met Himadri Chakrabarti.
Himadri
(Global VP of Technology bij Nishtech Inc.) besprak het belang van een flexibel product boven een feature-rijk product. Hij besprak dit in de context van Sitecore OrderCloud, waar ze een minimalistische aanpak volgen en hoe dit het makkelijker maakt om nieuwe wijzigingen voor een klant door te voeren. Hij demonstreerde een voorbeeld van het aanpassen van de wishlist feature collectie.

Sugcon presentation.

Breakoutsessie 6: XM Cloud API's en Webhooks gebruiken om integraties te versterken

Ramkumar (Global Sitecore Lead Developer bij Valtech) vertelde in eerste instantie hoe XM Cloud API's onder de motorkap werken en dat de XM Cloud CLI slechts een wrapper was voor de XM Cloud API's. Elakkuvan (Senior Sitecore Developer bij Valtech) liet ons kennismaken met Webhooks in XM Cloud met verschillende use cases. Zij toonden de lighthouse integratie die zij hadden gemaakt met behulp van XM Cloud API's en Webhooks en hoe deze kon worden gebruikt om de pagina's te controleren, rapporten te genereren en zelfs historische rapporten te bekijken in een dashboard. De sessie was intrigerend en zat vol details. Door deze sessie leerde ik meer over webhooks en hoe de XM Cloud API's te gebruiken voor het bouwen van aangepaste integraties.

Breakout sessie 4: Sitecore componenten in actie

Sebastian (Senior Solution Architect at Sitecore) liet in zijn sessie de Sitecore Components feature van XM Cloud zien. Hij demonstreerde Sitecore componenten door het 'hero teaser' component van sitecore.com homepage na te maken. Verder liet hij zien hoe je een component creëert door gegevens van een externe URL toe te voegen. De Sitecore Componenten zijn onderverdeeld in vier gebieden:

 1. Component builder – organiseer, bouw en assembleer de componenten.
 2. Design System – stijlgedeelte waar lettertypen, kleur, iconenset kunnen worden gedefinieerd.
 3. Data sources – configuratie van waar en hoe we de gegevens vandaan halen.
 4. Publishing – alle componenten kunnen worden gepubliceerd in een bepaalde workflow.

Breakoutsessie 5: Ervaringen met Content Hub One - Herlancering van de website van onze gebruikersgroep

Katharina (Solution Architect bij Sitecore) en Christian (Solution Architect bij Sitecore) spraken over het Sitecore product Content Hub ONE en hoe zij dit product hebben gebruikt om hun Sitecore User Group Website te vernieuwen. Vanuit WordPress, met slechts een team van 4 leden, waren ze in staat om hun gebruikersgroep website snel te transformeren naar Content Hub ONE. Ze zeiden dat ze tijdens dit proces veel hebben geleerd en ook veel plezier hebben gehad. Ze noemden communicatie als een belangrijk element dat soms ontbrak.

Sugcon presentation.

Virtuele afsluitende keynote met Scott Hanselman

De afsluitende keynote was gereserveerd voor Scott Hanselman (Partner Program Manager bij Microsoft) die virtueel aanwezig was. De afsluitende notitie was leuk, informatief, leerrijk met prachtige verhalen, aanmoediging en geweldige tips over productiviteit. Scott heeft vertelt dat hij vermijdt te reageren op e-mails, maar in plaats daarvan zijn antwoorden als blogs te verzenden. De reden hiervoor is dat e-mails 'één op één' zijn, terwijl blogs 'één op meerdere' zijn en hij doet dit nu al bijna twee decennia. Er waren veel andere interessante en waardevolle lessen die hij deelde, en men kon uren naar hem luisteren zonder zich te vervelen.

Ronald Nieuwenhuis (Team Lead bij Iquality) vertelt: “Scott wees erop hoe hij zijn carrière heeft gemaakt, en dat kwam door “geluk”. Hij legde uit dat geluk de combinatie is van kansen plus goed voorbereid zijn. Ik denk dat dat heel belangrijk is in ons bedrijf. De technologie verandert voortdurend, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn zodat je klaar bent voor de nieuwe uitdaging als er zich een nieuwe kans voordoet.

Iquality colleagues at SUGCON 2023.
Portretfoto Rob Vogelsangs.

Samen met ons innoveren?

Ik neem je graag mee om te ontdekken hoe we jouw verhaal kunnen vertalen naar een unieke digitale oplossing. Laten we kennismaken!

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

First you, then coding: wij ontwerpen, ontwikkelen, optimaliseren en ondersteunen digitale oplossingen voor jouw verhaal.

John van Beek

Laat hier je bericht achter

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mogen wij jouw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over ons privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.