Wat is een Digital Experience Stack?

Digital Experience Stack.
Introductie

Digital Experience Stacks

Digital Experience Stacks (DXS) veranderen de manier waarop organisaties wereldwijd omgaan met hun klanten. In 2019 introduceerden zowel Gartner als Forrester nieuwe rapporten hierover. Maar wat is een DXS? En hoe verschilt het van een traditioneel monolietplatform?

In deze blogpost wordt het verschil tussen de twee uitgelegd - en waarom Digital First-bedrijven de voorkeur geven aan een Digital Experience Stack met een API-first contentplatform zoals Contentful als middelpunt.

Partnership Contentful en Iquality


Contentful en Iquality.

Wil je meer weten over de partnership tussen Contentful en Iquality? Hieronder vind je alle informatie.

Meer over de partnership

Wat is een DXS?

Allereerst: wat is een Digital Experience Stack nu eigenlijk? Een DXS maakt het mogelijk om digitale ervaringen te creëren, te hosten en te distribueren over meerdere kanalen en apparaten.

Een DXS lost een steeds complexer probleem op: voldoen aan de groeiende verwachtingen van klanten. Klanten verwachten relevante, connected ervaringen via een reeks digitale kanalen (internet, mobiel, sociale media) en digitale apparaten (wearables, huishoudelijke apparaten, digitale displays). Een DXS is geëvolueerd om het werken met deze enorme hoeveelheid inhoud beheersbaar te maken.

Een DXS is samengesteld uit een verzameling technologieën die leveren wat je bedrijf nodig heeft. Een typische DXS omvat een contentplatform (zoals Contentful), analyse, personalisatie, beheer van digitale assets en beheer van klantgegevens.

Je kunt ook een traditioneel monolietplatform gebruiken. Dit wordt vaak een suite genoemd. Maar de suite-gebaseerde aanpak vereist maatwerk, wat kan leiden tot een wanorde van tijdelijke oplossingen en uiteindelijk een digitaal product dat niet perfect is afgestemd op je behoeften. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat stacks met moderne technologie - niet een enkele monolietoplossing - de juiste keuze is.

Contentful kan worden gebruikt als basis van je moderne Experience Stack. Het contentplatform is de kerncomponent van een DXS, omdat het de plek is waar je content wordt gemaakt, ondergebracht en geleverd. Elke DXS heeft een contentcomponent nodig, omdat elke digitale ervaring content bevat.

Wat is het verschil tussen een DXS en een traditioneel CMS?

Een DXS maakt multi-channel levering via API's van digitale interacties over alle touchpoints mogelijk. Het stelt organisaties in staat om ervaringen op te bouwen zoals chatbots, IoT, AR / VR en digitale assistenten. Een DXS maakt ook de herverdeling van ervaringen over platforms mogelijk. Het bindt klanten op een dieper niveau, en dat is wat ze gewend zijn.

Traditionele contentmanagementsystemen (CMS) zijn beperkt tot het hosten en beheren van content. Deze traditionele CMS'en bouwen websites of individuele apps. Ze kunnen geen inhoud naar andere digitale kanalen sturen. Hoewel ze dus geschikt zijn om inhoud op een webpagina te plaatsen, kun je ze niet gebruiken om op je andere digitale ervaringen te creëren en te beheren.

Zoals hierboven vermeld, is het echter niet zo dat je moet kiezen tussen een CMS en een DXS. Een headless CMS of contentplatform is een kerncomponent van een DXS. Het zijn geen twee op zichzelf staande producten. Je hebt nog steeds een API-first, uitbreidbare contentmanagementcomponent nodig.

Digital Experience Stack.

Waarom is een Digital Experience Stack belangrijk voor een organisatie?

Klanten verwachten content in alle stadia van hun ervaring met je organisatie. Het is niet voldoende om slechts een deel van de klantervaring aan te pakken; een goede contentstrategie moet rekening houden met de beleving in zijn geheel. Maar de voortdurende verfijning van het klanttraject mag zich niet vertalen in een steeds grotere complexiteit voor je organisatie. In plaats daarvan is het een kwestie van het technische werk slimmer maken.

Waarom een ontkoppelde DXS je klaar maakt voor de toekomst

Digital Experience Stacks zijn beter aanpasbaar dan traditionele suites. Stacks bieden een ‘modulaire’ architectuur, waarbij elk element door jou wordt gekozen. Ze zijn gebouwd om voortdurende evolutie te ondergaan door middel van nieuwe integraties. Een echte DXS is gebouwd als een integratiehub waar het gemakkelijk is om tech services toe te voegen en te verwijderen.

Geïnteresseerd in het implementeren van een Digital Experience Stack?

Wil je je eigen Digital Experience Stack implementeren of meer leren over Contentful? Neem gerust contact met ons op.

Data Cluster Notes.

Een Digital Experience Stack samenstellen?

Wij helpen je op weg.

Geïnteresseerd in het opstellen van een Digital Experience Strategie die aansluit op jouw ambities? Download dan onze whitepaper. Meer weten over een Digital Experience Stack of hulp nodig bij het creëren van een stack? Neem contact met ons op!

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

Ons doel is om mensen elke dag slimmer te maken. 

John van Beek

Word ook elke dag slimmer

[curious information]
Hoe kunnen we u helpen?
Mag Iquality uw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over onze privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.