Het Digital Experience Platform van RWB

Zicht op Bergen op Zoom.
Introductie

Een centrale plaats voor ontmoeting

RWB (Regio West-Brabant) bestaat uit 16 gemeenten en samen hebben ze de ambitie om te werken aan een krachtige regio. De online dienstverlening van RWB fungeert als een centrale plaats voor ontmoeting waar gemeente-overstijgende thema’s samenkomen, zoals (circulaire) economie, een talentvolle regio en een goed bereikbare regio. Hoe beter het platform is ingericht, hoe meer samenwerking er kan plaatsvinden tussen de gemeenten en hoe beter ze informatie kunnen communiceren met hun doelgroepen. Met Headless CMS Contentful creëerden we een digital experience die voor iedereen toegankelijk is, zowel voor de eindgebruiker als het team dat de website beheert.

Groeiende ambities

Binnen de opzet van de eerdere website van RWB werd het steeds lastiger om de samenwerking tussen de gemeenten te bevorderen. Voor het beheren, wijzigen en aanmaken van content op de website was vaak een ontwikkelteam nodig, waardoor uiteindelijk de contentstructuur, maar ook de gebruiksvriendelijkheid van het achterliggende CMS niet meer aan de wensen kon voldoen.

Iquality zet daarom bij het ontwikkelen van het nieuwe platform in op UX-workshops om de juiste doelstellingen te achterhalen op het gebied van toegankelijkheid en het kiezen van gebruiksvriendelijk Headless CMS Contentful om uiteindelijk een krachtig Composable Digital Experience Platform (DXP) op te bouwen.

Digitaal uiterst toegankelijk

Voor een overheidsinstantie als RWB is toegankelijkheid, digitale inclusie, erg belangrijk. Iedereen zou van een online product of dienst gebruik moeten kunnen maken. Om te bepalen welke doelen RWB wil behalen met hun platform, zijn we van start gegaan met uitvoerige UX-workshops. De wensen van de eindgebruiker stelden we hierbij centraal. Op basis van deze resultaten hebben we een duidelijke navigatiestructuur gecreëerd en daarbij heldere functionaliteiten ontworpen. Met de nieuwe interface is het gemakkelijk om te navigeren binnen de website, relevante informatie te vinden en betrokken te zijn bij de regio, wat de gebruikerservaring en toegankelijkheid ten goede komt.

Ontdek hier meer over hoe wij omgaan met digitale toegankelijkheid en onze duurzame ontwikkelingsdoelen!

Mockup van RWB.

Hoe een Headless CMS bijdraagt aan gebruiksvriendelijkheid

RWB liep in 2019 vaker tegen hetzelfde probleem aan: het destijds geïmplementeerde CMS groeide niet mee met de ambities van het contentteam waardoor het platform achterbleef. Dat losten we op door te kiezen voor Headless CMS Contentful.

Bij een Headless CMS is de frontend losgekoppeld van de backend. Dat wil zeggen dat alle soorten content staan opgeslagen in de backend, het CMS, en hoe deze content wordt weergegeven binnen de website wordt middels code opgeslagen in de frontend. Samen met RWB hebben we contentmodellen gecreëerd waardoor alle content is opgedeeld in kleine bouwstenen, oftewel componenten. Content editors kunnen eenvoudig een pagina in elkaar klikken door componenten naar keus te selecteren en te vullen met de benodigde content, zonder daarbij keuzes te hoeven te maken in de styling van de componenten of pagina.

Waar in de oude situatie content managers vooral tijd kwijt waren aan de presentatie van content, kunnen ze nu snel en eenvoudig content beheren, wijzigen of aanmaken.

Grip op het platform

Gestart vanuit een Composable Digital Experience Platform (DXP) zijn we gaan bouwen. We hebben verschillende API-koppelingen gerealiseerd zodat losse systemen met elkaar communiceren. Zo hebben we het platform uitgebreid met best-of-breed solution Algolia voor een krachtige zoekfunctie. De Composable DXP aanpak geeft RWB de grip op het platform terug. In de toekomst kunnen ze systemen binnen hun platform wijzigen of opschalen waar nodig – een toekomstbestendig en flexibel platform!

Dankzij Iquality maken we het subsidieaanvragers gemakkelijker om hun subsidieplan of pilot in te dienen.

Guus Arnouts, communicatieadviseur & websitebeheerder bij RWB

Integratie met Form.io

RWB stimuleert projecten die bijdragen aan de versterking van de regio en bieden daarom de mogelijkheid om je aan te melden voor het subsidiefonds Onderzoek & Ontwikkel fonds (O&O-fonds). Partijen die zich wilden aanmelden voor het O&O-fonds, konden dat doen door het invullen van een Word-document, dat men kon downloaden via de website. Zowel voor de aanvrager als voor RWB was dit een tijdrovende en foutgevoelige klus. Omdat er veel waarde zit in het automatiseren van dit proces hebben we het platform uitgebreid met SaaS-oplossing Form.io. Form.io stelt ons in staat om relatief eenvoudig geavanceerde formulieren op de website van RWB te krijgen en deze aan te passen aan de huisstijl van RWB. Maar RWB is zelf ook in de mogelijkheid om aanpassingen door te voeren, een win-win dus!

Guus Arnouts, communicatieadviseur & websitebeheerder bij RWB, vertelt hierover: “De samenwerking met Iquality ervaar ik als soepel en prettig. In goede samenspraak met verschillende professionals van Iquality zoeken we naar mogelijkheden om de website van Regio West-Brabant te optimaliseren en gebruiksvriendelijker te maken. Een mooi voorbeeld is de nieuwe pagina van het Onderzoek & Ontwikkelfonds. Dankzij Iquality maken we het subsidieaanvragers gemakkelijker om hun subsidieplan of pilot in te dienen. De website is bovendien een belangrijke pijler binnen onze organisatie en naar buiten toe.”

Het Onderzoek en Ontwikkelfonds van RWB.

What's next?

De digital experience van RWB is opgezet in 2020. Ondanks de coronapandemie hebben we samen verschillende workshops uitgevoerd om tot dit unieke, flexibele en betrouwbare resultaat te komen. Daar zijn we trots op! We hebben een Composable DXP ontwikkeld met een gebruiksvriendelijk CMS, een frontend die aan de digitoegankelijkheden voldoet en waarmee RWB wendbaar blijft in de toekomst.

Collega Ronald Nieuwenhuis.

Hier was ik naar op zoek

Vraag het Ronald

Ronald Nieuwenhuis is intensief betrokken geweest bij alle ontwikkelingen. Hij kan hier enthousiast over vertellen. Meer weten? Aarzel niet om direct contact op te nemen.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

First you, then coding: wij ontwerpen, ontwikkelen, optimaliseren en ondersteunen digitale oplossingen voor jouw verhaal.

John van Beek

Laat hier je bericht achter

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mogen wij jouw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over ons privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.