Intranet geschikt voor alle devices

Brain Intranet Iquality
Introductie

Een responsive intranet voor de medewerkers van provincie Noord-Brabant

Iquality ontwikkelde een responsive versie van het intranet voor de provincie Noord-Brabant. Hiermee kunnen medewerkers het intranet op ieder apparaat gebruiken. Dit nieuwe intranet is verder modulair opgebouwd. De verschillende onderdelen zijn gemakkelijk los van elkaar aan te passen en voor andere sites te gebruiken. In de toekomst worden er aan het intranet van de provincie steeds meer functionaliteiten uit veelgebruikte applicaties toegevoegd.

Een belangrijk intranet

Brain, het intranet van de provincie Noord-Brabant, is belangrijk voor de medewerkers. Het is een plek voor communicatie en discussie, maar ook de toegang tot bijvoorbeeld contactgegevens van collega’s of de applicatie om vergaderruimtes te reserveren. Tot voor kort was Brain niet responsive. Daardoor functioneerde het intranet slecht op tablets en smartphones. Verder liep de look-and-feel steeds verder uiteen met de publieke website van de provincie: Brabant.nl. Tijd dus voor een flinke upgrade.

Meer functies en persoonlijker

Andries Bosma (Sitecore en Software Developer) en Dennis Nieuwenhuis (Front-end Developer) hebben intensief aan de nieuwe versie van Brain gewerkt. Dennis: “Het intranet is nu volledig responsive. Medewerkers kunnen er anywhere, anyplace en via any device gebruik van maken. Dat biedt extra mogelijkheden. Ze kunnen nu bijvoorbeeld op hun smartphone een collega opzoeken in de telegids en die via een button direct bellen. Verder kunnen medewerkers de lay-out van hun profielpagina aanpassen, zelf instellen welke nieuwswidgets ze willen zien en applicaties direct via het intranet opstarten.”

Modulair opgebouwd

De nieuwe versie van Brain is helemaal opnieuw ontwikkeld, op basis van de nieuwste ideeën over modulaire architectuur van Sitecore. Hiermee haal je content, techniek en design uit elkaar. Bovendien maak je voor de gewenste functionaliteiten aparte modules. Dit heeft als voordeel dat er minder afhankelijkheden tussen de verschillende onderdelen bestaan. Daardoor kun je de site later gemakkelijker aanpassen of uitbreiden. En als je meerdere sites hebt, kun je onderdelen van de ene site hergebruiken op een andere.

Provincie Noord Brabant Brain Intranet
  • Brain Provincie Noord Brabant Iquality
  • Brain Provincie Noord Brabant Iquality
  • Brain Provincie Noord Brabant Iquality
  • Brain Provincie Noord Brabant Iquality

Onderdelen van andere sites hergebruiken

Voor Brain zijn onderdelen gebruikt die eerder al voor Brabant.nl waren ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan de lay-out, zoekmodule en het navigatiemenu. Daar zijn voor Brain vervolgens een aantal extra onderdelen aan toegevoegd. Andries: “Brain kent een aantal functionaliteiten en onderdelen die Brabant.nl niet heeft. Daarnaast wilde de provincie het intranet op bepaalde punten laten afwijken. Denk aan andere kleuren of een meer opties in het menu. Ook daarvoor hebben we gezorgd, maar wel allemaal weer volgens de modulaire architectuur. Ook dit is dus later gemakkelijk aan te passen of uit te breiden.”

Sneller resultaten met HTML-prototypes

Een bijkomend voordeel van hergebruik van onderdelen is dat je bij het ontwerp van een nieuwe site snel prototypes in HTML kunt laten zien. Zo’n klikbare demo geeft een veel beter beeld van hoe een site er in de praktijk gaat uitzien en functioneren dan een kaal ontwerp in Photoshop. Een prototype kun je ook gelijk op allerlei devices en in meerdere browsers bekijken, legt Dennis uit. “Omdat onderdelen van Brain al ontwikkeld waren voor Brabant.nl ging het maken van het prototype snel. De provincie zag dus ook snel concrete resultaten en kon ook sneller beslissingen nemen. Daardoor konden wij onderdelen weer sneller leveren.”

Van muurkrant tot een persoonlijk werkportaal

We zien bij veel organisaties en bedrijven dat het intranet zich ontwikkelt van muurkrant tot een persoonlijk werkportaal. Vanuit dit portaal kunnen medewerkers dan alle informatie, applicaties en communicatietools die ze voor hun werk nodig hebben direct benaderen en gebruiken. Inclusief bijvoorbeeld kantoorautomatisering, P&O-zaken of e-learningmodules. Zo’n werkportaal is eigenlijk noodzakelijk als je medewerkers wilt faciliteren te werken op het tijdstip, plaats en met het apparaat dat het beste bij iemands taken past.

Intranet naar een hoger niveau tillen?

Afbeelding
Dennis Nieuwenhuis
Naam
Dennis Nieuwenhuis
Rol
Front-end Developer bij Iquality
  • Maak je intranet responsive. Bij publieke websites is dit al de standaard, maar het intranet blijft bij veel organisaties achter.
  • Zet je web-omgeving modulair op. Dat maakt het mogelijk onderdelen op verschillende sites te gebruiken.
  • Zorg voor inhoudelijk goede content. Het aanbod aan informatie, nieuws en dergelijke moet interessant en volledig zijn. En voor iedere medewerker op maat.

Neem contact op

met Remco

Remco van Toor is betrokken bij de implementatie van complexe vraagstukken bij diverse klanten. Hij kan hier enthousiast over vertellen. Meer weten? Aarzel niet om direct contact op te nemen.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

Ons doel is om mensen elke dag slimmer te maken. 

John van Beek

Word ook elke dag slimmer

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mag Iquality uw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over onze privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.