Een gestructureerde teststrategie voor Damen Shipyards

Damen Shipyards vessel.
Introductie

Een nieuwe ‘way of working’ voor het opleveren van kwalitatief hoogstaande functionaliteiten

Samen met Damen Shipyards, internationale scheepsbouwer, verbeteren we voortdurend hun digital experiences, waaronder bijvoorbeeld Damen.com. Ons recente doel was om het testen van software naar een hoger niveau te brengen. Om dit doel te behalen heeft onze test engineer Khatera Safy een sterke ‘way of working’ gecreëerd voor het testproces zodat het beter geïntegreerd kan worden in het ontwikkelproces.

In deze case laten we niet alleen zien hoe we dat hebben uitgevoerd, maar we benadrukken ook het belang om aandacht te schenken aan het testproces en hoe dit kan leiden tot een beter eindproduct.

De aanpak: het opstellen van een test strategie plan

Khatera is gestart met het opstellen van een test strategie plan. Hierin wordt, gebaseerd op een agile werkwijze, alles vastgesteld wat met testen te maken heeft. Het beschrijft de nieuwe ‘way of working’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de richtlijn waarbij er altijd een test case wordt toegekend aan elke requirement van een nieuwe functionaliteit. Zodra het development team een requirement heeft afgerond, releasen ze het naar de test omgeving. Vervolgens kan een test engineer op het juiste moment beginnen met testen en bugs opsporen. “Hoe sneller een bug in het begin van een sprint wordt gevonden, hoe sneller het opgelost kan worden. Daardoor loop je veel minder vertraging op bij het opleveren van de desbetreffende functionaliteit,” vertelt Khatera.

Test strategy loop.

Efficiënte samenwerking en hoogwaardige kwaliteit van functionaliteiten

Het opstellen en implementeren van deze test strategie zorgt ervoor dat test activiteiten beter geïntegreerd worden in het ontwikkelproces. Met als resultaat dat er een efficiëntere en snellere samenwerking plaatsvindt tussen verschillende disciplines. Requirements kunnen daarmee sneller opgeleverd worden.

Een ander groot voordeel van het naleven van deze strategie is dat de geleverde functionaliteiten van hogere kwaliteit zijn. Khatera vertelt “door bij iedere sprint een test plan te maken en specifieke test cases toe te kennen aan iedere requirement kan het team er zeker van zijn dat elke functionaliteit uitvoerig getest is en fouten vroegtijdig ontdekt worden. Er sluipen daardoor geen fouten in de software. Het zorgt voor minder reparaties ná een oplevering en uiteindelijk draagt deze ‘way of working’ bij aan een hogere klanttevredenheid!”

Door bij iedere sprint een test plan te maken en specifieke test cases toe te kennen aan iedere requirement kan het team er zeker van zijn dat elke functionaliteit uitvoerig getest is en fouten vroegtijdig ontdekt worden.”

Khatera Safy, Test Engineer bij Iquality

Het inrichten van geautomatiseerde testen

Naast het handmatig uitvoeren van de test strategie, wordt er bij Damen ook gebruik gemaakt van automatisch testen. Het is een proces waarbij softwaretests worden ingericht en automatisch worden uitgevoerd met behulp van testtools en scrips, zonder dat daar menselijke handelingen bij komen kijken. Het team heeft geautomatiseerde tests ontwikkeld waarbij componenten worden getest tijdens de ontwikkelingsfase. Dat doen ze door zelf unit testen te schrijven en automatisch te laten runnen. Zo kunnen ze eenvoudig en snel de functionaliteiten en betrouwbaarheid van de code verifiëren.

Daarnaast hebben we een GUI test pipeline opgezet. GUI-testen (Graphical user Interface-testen) is een soort softwaretest waarbij de functionaliteiten en prestaties van de grafische gebruikersinterfaces van een softwaretoepassing worden getest. Deze tests richten zich bijvoorbeeld op het controleren of de interface van de softwaretoepassing voldoet aan de vereisten en specificaties, of het goed werkt op verschillende apparaten en besturingssystemen, of het snel en responsief genoeg is en of het vrij is van fouten en bugs. Het automatiseren van deze controles bespaart het team veel handmatig werk en daarmee veel tijd en moeite.

Een test strategie is noodzakelijk voor elke organisatie

We hebben ervoor gezorgd dat het team in staat is om sneller, maar vooral hoogwaardigere functionaliteiten op te leveren. Dit toont aan dat het cruciaal is om aandacht te besteden aan het testproces om ervoor te zorgen dat het testen beter geïntegreerd wordt in het ontwikkelproces. Met een goede teststrategie en een kritische blik op het opgeleverde werk gaat de kwaliteit van het eindproduct omhoog!

Heb jij een sparringpartner nodig? Wij helpen je graag om samen een test strategie te ontwikkelen die bij jou past. Laten we kennismaken!

Colleague Khatera Safy.

Ben jij opzoek naar een expert op het gebied van software testen?

Maak kennis met Khatera

Een goed doordacht teststrategie plan is een essentieel onderdeel van het ontwikkelproces. Khatera helpt jou om jouw applicaties naar een hoger niveau brengen!

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

First you, then coding: wij ontwerpen, ontwikkelen, optimaliseren en ondersteunen digitale oplossingen voor jouw verhaal.

John van Beek

Laat hier je bericht achter

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mogen wij jouw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over ons privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.