ICT-projecten die steeds maar uitlopen

ICT projecten opdrachtgever is de zwakste schakel Iquality
Introductie

Droevig gesteld met reputatie ICT

Overal gaat wel eens wat fout. Maar de grote ICT-projecten voor de overheid hebben wel een heel slechte reputatie. Dankzij die beeldvorming kent zelfs de man in de straat de uitdrukking "tweemaal zo lang en tweemaal zo duur". In werkelijkheid is het vaak nog droeviger gesteld. Wat het parlement ertoe deed besluiten tot de instelling van de "Onderzoekscommissie ICT-projecten bij de overheid" o.l.v. Ton Elias. Het rapport van die commissie dateert van april 2015. Wat zouden we er uit moeten leren?

Wat kunnen we ervan leren?

De deskundigen zijn zacht gezegd niet optimistisch over dat leereffect. Voorts wijzen ze erop dat de bevindingen niet bepaald nieuw zijn en dat met eerder rapporten en aanbevelingen ook weinig is gedaan. De belangrijkste aanbevelingen zijn al veel langer bekend en toch lijkt er weinig te veranderen aan de manier waarop grote ICT projecten worden ingestoken. Want alles staat of valt natuurlijk met een goed begin. Met een opdrachtgever die de eerste paar stappen in ieder geval goed zet.

Of het nu onderzoek is naar infrastructuur (2003) spoormateriaal (FYRA 2015), of de bouwnijverheid als geheel (2002), één van de rode draden is de rol van de opdrachtgever. Er valt veel te zeggen over de kwaliteit en het gedrag van dienstverleners en leveranciers, maar daarvoor geldt nu eenmaal dat wie betaalt, die bepaalt en dat je krijgt waar je om vraagt. De toetsing of dat dan waar-voor-je-geld betreft, gebeurt te vaak achteraf en dat er parlementair onderzoek voor nodig is maakt de conclusie voorspelbaar. 

Als dienstverlener of leverancier op het gebied van ICT wordt je ingehuurd voor je kennis en expertise. Tegelijk is er weinig waar je blijer van wordt dan een opdrachtgever met verstand van zaken. Een die begrijpt dat hij met zijn eerste paar stappen de succeskans van zijn project meer beïnvloedt, dan met welke bijsturing halverwege mogelijk is. De onderzoeksrapporten zijn duidelijk over hoe een opdrachtgever de zwakste schakel kan worden in zijn eigen project. De andere kant van dezelfde medaille is dat een opdrachtgever die de aanbevelingen wél volgt zijn successtempel kan drukken. 

Opdrachtgever; bezint eer ge begint en profiteer van lessen uit het verleden.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

First you, then coding: wij ontwerpen, ontwikkelen, optimaliseren en ondersteunen digitale oplossingen voor jouw verhaal.

John van Beek

Laat hier je bericht achter

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mogen wij jouw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over ons privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.