Iquality website live op de nieuwste Sitecore Azure stack

Azure proces
Introductie

Iquality website live op de nieuwste Sitecore Azure stack

Met de komst van Sitecore 8.2 update 1 december 2016 omarmt Sitecore het Azure platform volledig. Binnen Iquality zien we al veel langer het potentieel van Microsoft Azure en hebben we al meerdere Azure services met succes ingezet. Wij hebben dus lang uitgekeken naar deze nieuwe versie van Sitecore, die wat ons betreft dan ook niet zomaar een update release is. Onze website draait inmiddels volledig live als web app in Microsoft Azure en we leggen je graag uit hoe we dit hebben gerealiseerd en waarom.

De Iquality website

Onze eigen website is recentelijk volledig opnieuw ontwikkeld in Sitecore 8.2 en daarmee de ideale kandidaat om direct te upgraden naar de meest recente versie van het Sitecore Experience Platform en deze volledig in Azure te hosten. De architectuur van onze implementaties is modulair en losgekoppeld van Sitecore en hierdoor verliep de upgrade erg soepel. Overigens is deze architectuur vorm ook essentieel om eenvoudig naar Azure te kunnen deployen: binnen Azure installeer je namelijk een vanilla Sitecore web app en daar bovenop deploy je je Sitecore implementatie.

Hoe hebben we het aangepakt?

Deployment van een Sitecore implementatie binnen Azure bestaat in essentie uit 2 stappen:

  • Installeren vanilla Sitecore platform
  • Deployen custom implementatie

Voor het installeren van een vanilla Sitecore zijn er 2 opties; de meest gemakkelijke optie is om via de Azure marketplace een vanilla Sitecore te installeren. Het voordeel hiervan is het gemak, maar een nadeel is dat deze installatie niet te customizen is. Een andere mogelijkheid is om via Azure ARM templates een custom installatie script te maken; het nadeel hiervan is dat het meer tijd kost. Voordeel is dat de vanilla installatie volledig aan te passen is en eenvoudig te hergebruiken is. Herbruikbare installatie scripts in combinatie met het gemak om binnen je Azure abonnement zelf je services aan te maken is zeer krachtig. Wij hebben besloten te gaan voor de tweede optie en Azure ARM templates te definiëren en de installatie via powershell te laten verlopen. We zijn nu in staat om in minder dan een half uur (!) een volledig nieuwe Iquality website te installeren binnen Azure.

We zijn nu in staat om in minder dan een half uur een volledig nieuwe Iquality website te installeren binnen Azure.

Ronald Nieuwenhuis
Screenshot components

Azure web app

Zoals gezegd ondersteunt versie 8.2 update 1 van het Sitecore Experience Platform voor het eerst Azure web apps; maar wat is nu precies een web app? Binnen Azure spreken we van een web app als een website of webapplicatie Azure gebruikt als volledig PAAS (platform as a service) model. De verantwoordelijkheid voor de infrastructuur ligt volledig bij Microsoft Azure en daarnaast gebruikt de website of web app alle native services van Azure. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de native scaling mogelijk van Azure toe te passen op je Sitecore web app.

Screenshot scaling

Voordelen Sitecore Experience Platform binnen Azure

Zoals eerder benoemd is een van de voordelen van Azure dat het mogelijk is om zeer eenvoudig en snel binnen een Azure abonnement een nieuwe omgeving te installeren. Binnen je eigen Azure abonnement ben je in staat om je eigen services aan te maken. Met behulp van Azure ARM templates is het daarnaast mogelijk om je eigen provisioning scripts te maken waarmee je herhaalbaar en snel je Azure services kunt deployen. 

Daarnaast gebruiken we nu de native Microsoft Azure services, onder andere:

  • Schaalbaarheid: binnen Azure zijn er zowel horizontale als verticale schaal mogelijkheden. Bij verwachte piekbelastingen is het dus mogelijk om tijden op te schalen. Daarnaast is het ook mogelijk automatische schaal triggers in te stellen.
  • Application insights: de monitoring tooling binnen Azure. Hier vind je alle health gegevens van de web app. Vanzelfsprekend zijn hier nu ook de Sitecore loggings te vinden. 
  • Azure SQL: de SQL-server versie geoptimaliseerd voor Azure. De Sitecore databases zijn geïnstalleerd in een SQL Azure database.

En natuurlijk is er meer zoals Azure Redis Cache, Azure Search, enzovoorts.

Uiteraard vertellen we je graag meer over Microsoft Azure en het Sitecore Experience Platform. We laten je graag zien hoe onze Iquality website als Azure web app draait en vertellen graag over onze ervaringen. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Ronald.

Application insights screenshot
Collega Ronald Nieuwenhuis.

Jouw website hosten in Microsoft Azure

Vraag het Ronald

Ronald Nieuwenhuis is intensief betrokken geweest bij alle ontwikkelingen. Hij kan hier enthousiast over vertellen. Meer weten? Aarzel niet om direct contact op te nemen.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

Ons doel is om mensen elke dag slimmer te maken. 

John van Beek

Word ook elke dag slimmer

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mag Iquality uw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over onze privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.