Damen Shipyards krijgt nieuw platform voor websites

Damen Shipyards
Introductie

Damen Shipyards krijgt nieuw platform voor websites

Damen.com verplaatst zijn websites naar een vernieuwd Sitecore platform. Dankzij de modulaire architectuur van dit nieuwe platform zijn de websites beter beheersbaar en kunnen onderdelen ervan gemakkelijker hergebruikt worden. Damen.com kan straks sneller microsites voor specifieke doelen lanceren, sneller de capaciteit opschalen bij drukte en de websites krijgen allemaal dezelfde look-and-feel.

Verkoop en onderhoud van schepen over de hele wereld

De bedrijven die horen bij Damen Shipyards Group verkopen schepen over de hele wereld. Voor een deel direct leverbaar uit voorraad. Ook bieden ze reparatieservices en verkopen ze onderdelen. Dit voor de meest uiteenlopende markten. Enkele voorbeelden zijn offshore, havens, bagger, personenvervoer, defensie, visserij en cruises. Damen Shipyards Group heeft bedrijven verspreid over 34 landen; er werken meer dan 6000 mensen.

Twee portals voor Damen Services

“Damen Services en Damen Marketing zijn twee onderdelen in het bedrijf”, vertelt Ronald Nieuwenhuis, Team Lead bij Iquality. “Ze hebben ieder een eigen platform met websites en portals. Voor Damen Services hebben we twee portals ontwikkeld en in onderhoud: één voor klanten en één voor Field Service Engineers. Klanten die inloggen op damenservices.com zien direct informatie over hun schepen, garantieclaims, documenten en dergelijke. De portal voor Field Service Engineers biedt voor een deel dezelfde informatie, maar dan op een manier geordend die voor Field Service Engineers handig is.”

Nieuw platform voor Damen Marketing

Damen.com is het platform dat de marketingafdeling gebruikt. Het is een Sitecore omgeving met websites voor verschillende werven en dochterondernemingen. Het huidige platform is verouderd; daarom is besloten over te stappen op een nieuw platform, volgens de nieuwste ideeën over implementatie op het Sitecore platform. Dit gebeurt website voor website. Daarbij wordt gelijk het uiterlijk van alle websites met elkaar in overeenstemming gebracht, want dat was in de loop der jaren flink uiteen gaan lopen.

Hergebruik van onderdelen

“De kerngedachte achter de nieuwe architectuur is dat je je websites modulair opbouwt”, legt Ronald uit. “Daarbij haal je content, techniek en design uit elkaar. Dit heeft als eerste voordeel dat je een website later gemakkelijker kunt aanpassen, omdat er minder afhankelijkheden tussen de verschillende onderdelen bestaan. Het tweede voordeel is dat je hierdoor ook onderdelen van de ene site kunt hergebruiken voor een andere site. Denk aan een nieuwsmodule, zoekmodule of faq-module. Vroeger was dat voor een site allemaal één bak code, nu staan de modules meer op zichzelf.”

Grote doos met onderdelen

De eerste website die is overgegaan naar het nieuwe platform was damenshiprepair.com. De volgende website op het platform wordt een nieuwe e-commerce website. Daarna zullen meer websites overgaan en nieuwe websites worden ontwikkeld. Ronald: “De onderdelen die we maakten voor Shiprepair gebruiken we nu zoveel mogelijk ook voor de e-commerce site. Daar voegen we dan onderdelen aan toe die specifiek zijn voor e-commerce. Zo ontstaat er een steeds grotere doos met onderdelen, waarmee je steeds sneller en makkelijker een nieuwe website kunt lanceren.”

De styleguide groeit mee

De huidige websites van de verschillende werven en dochterondernemingen zijn gemaakt door verschillende ontwerpbureaus en lijken daardoor niet duidelijk genoeg op elkaar. Met de overgang naar het nieuwe platform zorgt Iquality voor meer overeenstemming tussen de websites. Ronald: “Alle buttons, headers, lijsten en dergelijke die we maken, beschrijven we ook in een styleguide. Dat wordt de basis voor de volgende websites. Onderdelen die nieuw zijn voor die volgende websites, voegen we aan de styleguide toe. Zo wordt ook de styleguide steeds completer.”

Tips voor organisaties met specifieke marketingdoelen

Afbeelding
Ronald Nieuwenhuis
Naam
Ronald Nieuwenhuis
Rol
Team Lead
  • Zorg voor een styleguide en houd je daaraan.
  • Kies voor een modulaire architectuur, met de mogelijkheid onderdelen van de ene site voor een andere te hergebruiken.
  • Zorg ervoor dat je als product owner echt deel van het projectteam uitmaakt.
Collega Ronald Nieuwenhuis.

Hier was ik naar op zoek

Vraag het Ronald

Ronald Nieuwenhuis is intensief betrokken geweest bij alle ontwikkelingen. Hij kan hier enthousiast over vertellen. Meer weten? Aarzel niet om direct contact op te nemen.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

First you, then coding: wij ontwerpen, ontwikkelen, optimaliseren en ondersteunen digitale oplossingen voor jouw verhaal.

John van Beek

Laat hier je bericht achter

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mogen wij jouw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over ons privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.