Elasticsearch-connector voor Sitecore

image elastic header.
Introductie

Iquality ontwikkelde een Elasticsearch-connector voor Sitecore

Een zoekfunctie binnen de website heeft een belangrijke rol in de gebruikersbeleving. Vaak volstaat een eenvoudige zoekfunctionaliteit, maar als het ingewikkelder wordt is Elasticsearch een passende oplossing. Andere bekende zoekoplossingen zijn Apache Solr, Azuresearch, GSA (Google Search Appliance), Algolia en het in de Sitecore-wereld veelgebruikte Coveo. Elasticsearch was tot nu toe niet eenvoudig implementeerbaar in het CMS van Sitecore. Iquality ziet de waarde van een goede synergie tussen deze zoekfunctionaliteit en Sitecore CMS en ontwikkelde een connector.

Iquality werkt al sinds 2004 met Sitecore en heeft verschillende zoekoplossingen geïmplementeerd. Door deze jarenlange ervaring met Lucene-gebaseerde oplossingen, zoals Lucene.NET, Solr en Elasticsearch, zijn we in staat geweest om een Elasticsearch-connectormodule te bouwen.

Voordelen van de connector

Zowel Sitecore als Elasticsearch hebben een bewezen staat van dienst. De connector van Iquality zorgt dat de voordelen van beide oplossingen samen gebruikt kunnen worden. Deze connector is hiermee de enige in zijn soort. Zo heeft Sitecore met deze koppeling toegang tot de flexibele searchfunctionaliteit van Elasticsearch. Voor de ontwikkelaar betekent dit een besparing in tijd, want er is minder configuratie nodig om eenzelfde kwaliteitsniveau te bereiken als bij Coveo of Solr. Een ander voordeel is dat Elasticsearch soepel meebeweegt als er sprake is van schaalvergroting door bijvoorbeeld piekbelasting.

Voor het zoeken kan de standaard NEST library van Elasticsearch worden gebruikt en kunnen alle functionaliteiten van Elastic worden benut. De belangrijkste en onmisbare functies van Elasticsearch zijn: synoniemenbegrip, geografisch zoeken, fuzzy zoeken en schaalbaarheid. Al met al geeft dit meer mogelijkheden dan dat de standaardintegraties met Solr en Azuresearch bieden.

Elasticsearch

Hoe werkt de connectormodule?

De werking van de Elasticsearch-connectormodule is vergelijkbaar met Solr: tijdens het publiceren van content wordt deze zowel naar de website als naar Elasticsearch geüpload. Vervolgens wordt per template bepaald in welke vorm een contentitem in de index moet worden opgeslagen. Hier zit het grote verschil in aanpak: onze module bepaalt per template welke gegevens geïndexeerd moeten worden, waar dit in andere oplossingen op veldniveau bepaald wordt. Dit levert een betere structuur op in de index, met als resultaat eenvoudigere en betere resultaten voor de eindgebruiker.

Contentbeheerders publiceren content op de manier die ze gewend zijn. Tijdens het publiceren wordt ook de Elasticsearch index bijgewerkt en is de nieuw gepubliceerde content direct vindbaar via de zoekfunctie op de website. Door content automatisch te taggen worden zoekresultaten verder verbeterd. Als tagging-bron kan een bestaande taxonomie of thesaurus worden gebruikt.

Is deze module geschikt voor het vervangen van de GSA?

Elasticsearch is in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld. Hierdoor, en door deze nieuw ontwikkelde integratiemogelijkheid met Sitecore, zijn dezelfde resultaten als met Google Search Appliance mogelijk (en soms zelfs betere resultaten). Aangezien Google al in 2017 heeft aangekondigd te stoppen met de GSA, komt onze Elasticsearch connector als geroepen.

De module in de praktijk

Een van onze klanten gebruikt de Elasticsearch-connectormodule om de zoekfunctie op hun verschillende websites te implementeren. Deze klant had de specifieke wens om in meerdere talen, op meerdere websites en gefilterd op diverse subonderdelen van de websites informatie inzichtelijk te maken. Door enkele eenvoudige stappen te doorlopen, krijgen eindgebruikers van de websites snel specifieke en gerichte antwoorden op hun vragen.

Het doel van Iquality is toepassingen te ontwerpen die onze klanten en uiteindelijk de eindgebruikers constructief verder helpen. De Elasticsearch-connector geeft de gebruikers en ontwikkelaars die werken met Sitecore extra mogelijkheden en kwaliteit. Eenvoudige oplossingen voor complexe uitdagingen, daar gaan wij voor.

Neem contact op

met Remco

Remco van Toor is betrokken bij de implementatie van complexe vraagstukken bij diverse klanten. Hij kan hier enthousiast over vertellen. Meer weten? Aarzel niet om direct contact op te nemen.

Wij worden geïnspireerd door nieuwsgierige mensen

Ons doel is om mensen elke dag slimmer te maken. 

John van Beek

Word ook elke dag slimmer

Curious information
Hoe kunnen we u helpen?
Mag Iquality uw contactgegevens opslaan voor toekomstig contact?

Lees meer over onze privacy statement.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Oeps, daar ging iets mis

Probeer het later nogmaals.